Mellanöstern och Nordafrika Tidningen
Published On: Thu, Feb 26th, 2015

Hadi Ajil – Mannen bakom succéklippet som skakade alla irakier

Hadi Ajil är en irakisk man som gjort ett videoklipp där han visar hur man lagar “Qaimar”, den mest kända och typiska irakiska frukosträtten.
– Allt började med att mina släktingar ville ha receptet på ”Qaimar” som jag är känd för att göra på ett enkelt men väldigt gott sätt, säger Hadi Ajil. ”Leget el tayha” som betyder ”du hittade det som kommit vilse” var en av kommentarerna på klippet som gjorde honom väldigt glad och som han har bevarat närmast sitt hjärta.

Hadi Ajil berättar att allt började med att hans släktingar i Irak ville ha receptet på hur han gjorde ”Qaimar” eftersom han var känd för att göra den på ett enkelt sätt med väldigt gott resultat.

– Jag gjorde videon och min son fick i uppdrag att skicka den till våra släktingar och vänner. Sedan frågade han mig om han kunde lägga upp den på en Facebook-sida för irakier i Sverige, och då gick jag med på det, säger Hadi.

När videon släpptes på sidan fick han väldigt mycket positiv respons från människor som tackade honom och som delade den vidare. Den spred sig som en löpeld. Inte bara i Sverige utan över hela världen. Folk började kontakta Hadi på Facebook för att tacka honom personligen, bland annat irakier som bor i Europa, Kanada, Australien, Turkiet och Irak.

– Jag blev väldigt glad när jag såg hur många som hade tittat på klippet och hur positiva de var. Det sättet som de tackade mig på var väldigt fint också, de sa saker som ”gud välsigne dig”, ”du har ett gott hjärta”, ”må du leva i hundra år”, ”gud bevare dig”. Sådana ord värmde i hjärtat, säger Hadi.

Här förbereder sig Hadi Ajil inför inspelning.

Här förbereder sig Hadi Ajil inför inspelning.

Efter den fina responsen Hadi fick av sina nya fans blev han inspirerad och motiverad att fortsätta att skapa videoklipp där han lagar typiska irakiska rätter. Han har hittills gjort över tre videoklipp som handlar om olika sorters maträtter. Det är allt från ost och sötsaker till frukost.

– Att laga mat är för mig en hobby. Jag lagar inte mat hela tiden men när jag väl gör det, då blir det väldigt gott, som man brukar säga; man lägger något av sig själv i maten, om man gör rätten av hela sitt hjärta kommer det att synas på resultatet, menar Hadi.

11005547_10206052075330082_924942432_n_s

Hadi Ajil

Hadi lägger också till att han gillar att laga mat själv. Om hans fru kommer för att hjälpa honom, tar det inte lång tid innan han ber henne att lämna köket och göra något annat istället tills han är färdig. Han föredrar nämligen att koncentrera sig till hundra procent när han är i skapartagen, därför kan ytterligare en persons närvaro under matlagningsprocessen distrahera honom något.

– Mina barn är dem som brukar följa videoklippen och läsa kommentarerna och sedan ringa mig och berätta. Hadi skrattar till och fortsätter:
– Jag hoppas inte att min dotter får underkänt i sina studier nu, för det känns som om det enda hon gör om dagarna är att läsa vad folk skriver om mig för att sedan återge det.

Hadi säger att hans familj är väldigt stolt över honom. Hans äldsta son stöttar honom och har nu skapat en grupp på Facebook där Hadi kan lägga upp sina videoklipp och även kan interagera närmare med sina följare. Hans fru och dotter är väldigt stolta över honom också. De ger honom ständigt moraliskt stöd så att han kan fortsätta utveckla sig och dela med sig av sina recept till massorna.

Qaimarsuccén

Hadi förklarar att Qaimar inte bara blev en sådan succé på grund av hans enkla recept utan också för att han bär med sig det irakiska kulturella och historiska arvet. Och det finns nog inte en enda familj från Irak som inte har provat på Qaimar, oavsett var i världen de bor.

– Det är inte bara en maträtt. Det är vår tradition och kultur. Vårt arv. Det är minnen som väcks till liv, familjer som samlas vid frukostbordet för att äta. Det är en känsla av kärlek och gemenskap, konstaterar Hadi.

Så här ser frukosträtten Qaimar ut. Den innehåller ihopkokt mjölk och grädde. Tillagning av Hajer Mohsen

Så här ser frukosträtten Qaimar ut. Den innehåller ihopkokt mjölk och grädde.
Tillagning av Hajer Mohsen

Han förklarar att första dagen efter Ramadan, då det är Eid, brukar pappan eller äldsta sonen be i moskén tidigt på morgonen och på vägen tillbaka köpa Qaimar som sedan hela familjen samlas för att äta och fira att månadsfastan är över.

– Jag kommer ihåg att under min tid i Irak brukade min mamma be oss barn att gå till bageriet och köpa bröd, men om vi visste att ” om el-leben” (kvinnan som säljer mejeriprodukter) inte satt bredvid bageriet brukade vi låta någon av våra yngre syskon göra jobbet. Var ingen idé att gå dit när man inte kunde köpa Qaimar av henne och lägga den i det nybakade irakiska brödet för att börja äta det på vägen hem.

Hadi tror att det som gjorde videoklippet så pass framgångrikt, var att  de allra flesta irakiers barndomsminnen väcktes till liv igen. Rätten har fört människor samman på morgonen för att åtnjuta frukosten tillsammans, land och rike runt. Qaimar blev en symbol för en härlig gemenskap, och den fina kultur en enkel maträtt kan utgöra.

– Min favoritkommentar som jag fick och inte kan glömma var av en irakisk man som sa till mig ”leget el tayha” som betyder på ett ungefär ”du hittade det som kommit vilse”. Just den meningen betyder så mycket för mig, då den innebär att de har letat väldigt mycket efter ett sådant enkelt recept som kan hjälpa dem att skapa denna fina rätt utan problem. Det gör mig glad att folk känner så, menar Hadi.

Frukosträtten Qaimar med tillbehör, smördeg och sirap Tillagning av Hajer Mohsen

Frukosträtten Qaimar med tillbehör, smördeg och sirap
Tillagning av Hajer Mohsen

Han säger att det som gjorde rätten ytterligare unik var sättet han rullade Qaimar på. Hadi visade folk hur man kan få Qaimar att se fin ut genom att rulla istället för att bara ta kvadratformade bitar från plåten och lägga dem på tallriken.

Framtida videoklipp

– I mina kommande videoklipp kommer jag att göra torshi, amba och falafel, och då har jag också idéer på hur jag ska kunna förbättra och utveckla videoklippen. Jag vill först och främst göra en video med ”torshi” innan Ramadan så att folk kan lära sig den i god tid. Så att när det väl är dags för fastan under Ramadan kan de ha det då de blir sugna på något ätbart till kvällen när fastan är över.

Ni hittar Facebookgruppen här.

11020342_10206052079570188_1156781982_n_s

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>