Mellanöstern och Nordafrika Tidningen
Published On: Mon, Oct 5th, 2015

Gör upp med er imam, Halmstad moské!

Det var i januari i år som Halmstad moské uppmärksammades för att ha spridit en artikel med rubriken ”Terrorattacken i Paris är en lögn”.

Screen Shot 2016-06-30 at 12.42.59

Det hävdades att attacken hade fejkats. Artikeln spreds snabbt och möttes av skarp kritik, men uppdaterades efter en dag för att säga att det var ett socialt experiment. De framhävde även att moskén tar avstånd från terrorism. Vilket är bra, såklart, men det är också rimligt att kritisera moskén för artikeln. Sedan denna händelsen har moskén, och dess imam, hamnat i blåsväder igen. Denna gång handlar det om att imam Abu Muadh har beskrivit homosexualitet som ett ”virus” i samhället, och uppmanat föräldrar att uppfostra sina barn för att bygga ett ”immunförsvar”.

Uttalandet påminner om en händelsen år 2003, då pastor Åke Green höll en predikan där han talat om homosexualitet som en ”djup cancersvulst i samhället”. Han anmäldes för hets mot folkgrupp, men friades av högsta domstolen som beskrev det med att ”utgångspunkten för bedömningen är att Åke Green har handlat från sin kristna övertygelse med syftet att påverka människors situation till det bättre i enlighet med vad han uppfattat som sin plikt som pastor”. Hur det påverkar människors situation till det bättre att förleda och lära ut hat förstår jag inte riktigt. Säkert är i alla fall att det var pastor Åke Greens religion som ledde honom till att göra de uttalanden han gjorde, och det var hans religion som ledde till att han blev frikänd.

Screen Shot 2016-06-29 at 13.22.18

Det innebär inte att kristendom, eller ens pingströrelsen, är i grunden HBTQ-fientlig. På samma sätt är inte Islam nödvändigtvis HBTQ-fientlig, men vi kan inte förneka att imam Abu Muadh, precis som Åke Green, inspirerats av sin religion och sina religiösa texter. Därför tycker jag att det är viktigt att lyfta kritik mot moskén och mot dess imam, och föra diskussionen till ljuset om homosexualitet och Islam. Ardeshir Bibakabadi, som själv identifierar sig som homosexuell och muslim, är en av de som är kritiska till Abu Muadhs uttalanden:

– Man ska verkligen ställa de mot väggen och ställa krav på dem, de borde utbildas i grundläggande mänskliga rättigheter, säger Ardeshir Bibakabadi till P4 Halland.

Nu innebär ju Högsta Domstolens beslut i Åke Green-fallet att det är svårt att göra detta till en juridisk fråga. Helst hade jag sett att även Abu Muadh åtalas för hets mot folkgrupp, för att verkligen påvisa vikten av att stå upp för alla människors rätt att leva våra liv i fred, allas vår okränkbara rätt att inte patologiseras. Men jag tvivlar på att det ens är möjligt. Det gör det än viktigare att civilsamhället, och ja, muslimer själva, säger ifrån och visar Halmstad moskés imam att detta inte är okej. Vi måste göra upp med dessa konservativa krafter, inte minst då de sitter på en position av påverkansmöjlighet.

About the Author

- Contributor and co-founder of MENAtidningen.se, and former Director of Studies for Middle Eastern Studies at Stockholm University. Graduate student at the University of Cambridge, researching feminist activism in Saudi Arabia and Egypt. Mostly writes about Arab media, gender, politics and popular culture.

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>