Mellanöstern och Nordafrika Tidningen
Published On: Sun, Apr 5th, 2015

Ridning i Palestina – i gränslandet till Jordanien

Det är aldrig långt till konflikten, Döda havet eller de heliga platserna när man besöker Palestina, eller mer specifikt Västbanken. Ibland kan man dock behöva ett andningshål från ovannämnda saker, vi hittade vårat på The Holy Land Equestrian Center strax utanför staden Jeriko, alldeles på gränslandet till Jordanien. 

ridning2_s

På bara några år har centret byggts upp till ett av Palestinas största och man är också en del av vad som är ett ganska stort rekreationscenter för ungdomar som bland annat erbjuder handikappridning och är en av de få ridskolor som gör det. Här ryms all form av hästsport, förutom ridskolan med de 15 ridskolehästarna finns ett stall med ett 20-tal arabhästar som tränas för shower och galoppsport. Man bedriver dessutom en liten avel.

 Det blir väldigt varmt här på sommaren, varför vi på vintern kan ha runt 60 lektioner i veckan men på sommaren max ett tiotal, det blir över 50 grader i skuggan ibland och det är naturligtvis inte bra för varken hästar eller ryttare att jobba under de omständigheterna, säger Mohammed Abu Zaina, som när han är hemma i Palestina jobbar som coach på ridcentret men ibland byter det mot att jobba med hästar i Österrike.

 Tjejen är därifrån, säger han och ler.

ridning3_s

 Det är stor skillnad på ridsporten i Palestina och i Europa. Palestina är fortfarande ett ungt land när det kommer till att använda hästar som annat än ett redskap. Med hjälp av bättre ridskolor är vi dock på väg framåt och det finns gott hopp för framtiden.

Trots det, har hästarna på det här ridcentret det väldigt bra. Ibland kommer någon häst in som inte ägaren har råd att fodra så några av hästarna är lite tunna, men man fodrar upp dem så gott man kan och hästarna har även tillgång till utedrift under nätterna, framförallt under sommarhalvåret.

 Ja, man kan inte begära att en häst ska stå inne och sedan göra bra ifrån sig om den inte får röra på sig, hästar mår inte bra av det, förklarar Mohammed.

ridning5_s

Mohamed är coach på ridcentret och man har ungefär 60 lektioner i veckan, under vinterhalvåret.

Eftersom centret erbjuder ridskola för nybörjare och för funktionshindrade människor är hästarna lugna, trygga och de passar även den mindre rutinerade ryttaren. I vårat gäng var det en som knappt hade ridit innan, men även han fick till en galopp på en trygg häst som inte tittade på något.

En timmes ridning ute efter preparerade ridvägar med utsikt över både Jeriko stad och de jordanska bergen som utgör gränsen till Palestina kostar 50 schekel, ungefär 125 kronor. Man har då möjlighet att anpassa ridturen till sitt eget kunnande och det brukar sällan vara problem att boka plats från en dag till en annan. Gästfriheten är stor och när vi var där bjöds det även på falafel efter ridturen.

För den som vill ta en heldag rekommenderas att ta en ridtur på The Holy Land Equestrian center för att sedan slappa vid någon av Döda Havets anläggningar eller besöka staden Jeriko, sedd av många forskare som en av världens äldsta städer.

Jericho i sig bjuder på möjlighet till fantastisk utsikt, dött hav och ett stort värde för historie-, arkeolog-, och religionsintresserade.

Jericho i sig bjuder på möjlighet till fantastisk utsikt, dött hav och ett stort värde för historie-, arkeolog-, och religionsintresserade.

About the Author

- Chefredaktör för MENA Tidningen.se / Editor in Chief of MENA Tidningen.se

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>