Mellanöstern och Nordafrika Tidningen
Published On: Tue, Apr 21st, 2015

Ibland försvinner platsen med personen

Tillvaron är inte bestående. Det gäller i allra högsta grad Jerusalem, Israel och Palestina. Det må vara att de heliga platserna och stadsmurens stenläggning har några århundraden på nacken. De står kvar. Det som förändras är allt omkring. Historien och människorna.

Vid en av östra Jerusalems hårt trafikerade platser, korsningen Sultan Suleiman och Nablus Road, brukade min tidningsförsäljare sitta. Han hette Abu Salaam (Amer Da’na). ”Butiken” bestod av ett mörkgrönt plåtskåp fastmonterat på husväggen intill trottoaren. Insidan av luckorna tjänar som tidningsställ. Intill en portabel hylla som kunde lyftas ut och in i skåpet. Och en vit plastpall. Den satt jag ofta på.

Vid det här tidningsskåpet kom Abu Salaam att sitta från 1950 och fram till hösten 2014. 64 år på exakt samma ställe. Han kom att se och uppleva mycket vid sin post. Här passerar tusentals människor dagligen. Det är strax intill Damaskusporten och Gamla stan.

Abu Salaam började i branschen 1937. Krängde tidningar vid bland annat Jaffaporten. Det var Palestina under det brittiska mandatets dagar. Hans far och två bröder hade nämligen gripits under Arabiska revolten 1936-39. Någon måste försörja familjen. Då var Abu Salaam sju år gammal.

Tornlund_februari2015__1__s

Foto: Erik Törnlund (2015).

Nära döden

1948 tog han värvning i den jordanska armén och deltog i det första arabisk-israeliska kriget. Han blev senare avskedad när det visade sig att han var politiskt engagerad i kommunistpartiet, och återgick till att sälja tidningar.

Abu Salaam visade upp sina märken från kriget; höger ytteröra hade ett tydligt jack och på höger överarm syntes ett ärr. Han hade just lagt an sitt vapen mot axeln när kulan drog förbi. Några centimeter till vänster och tidningsförsäljningen hade fått ett definitivt slut redan då.

Jag läser i tidningen The Jerusalem Times från mars månad 1995. Det är ett reportage om Abu Salaam. Jag kopierade det exemplar han förvarade i tidningsskåpet. Här kan jag bland annat läsa att de första tre tidningarna han började sälja var A-Difa, Filistin och A-Sirat Al-Mustaquen, välkända under det brittiska mandatet dagar, 1917-1948.

En bidragande orsak till att han blev medlem i kommunistpartiet under 1940-talet var att han som tidningsförsäljare och distributör kom i kontakt med en intellektuell klass. Politiken blev närvarande både via vad som skrevs i tidningarna och de personer han träffade. Abu Salaam började skriva politiska artiklar i nämnda Filistin [Palestina].

IMG_5202_s

Foto: Erik Törnlund (2014).

Bildade familj

Under ett halvår 1956 satt han inte vid sitt tidningsskåp. Abu Salaam greps nämligen på grund av sitt politiska engagemang och satt fängslad i Jordanien under sex månader. Samma år som han blev frisläppt gifte han sig och tillsammans fick de fem barn. Hans barn skaffade sig en utbildning han aldrig kom i närheten av och de flesta hamnade inom läkaryrket.

Jag hann träffa ett av hans barnbarn vid tidningsskåpet vid några tillfällen, det var i samband med fredagsbönen då Abu Salaam behövde någon som vikarierade för en stund.

Långt ifrån alla frågor hann ställas. Samtalen blev för få.

Ett sommaruppehåll i Sverige och det tredje Gazakriget, Operation Protective Edge, kom emellan.

Sista gången vi sågs var i september förra året. Då var Abu Salaam trött där han satt vid sitt tidningsskåp. Han pekade på sitt hjärta. Några veckor senare blev det sjukhuset och sedan konvalescens i lägenheten.

IMG_1281_s

Foto: Erik Törnlund (2014).

Återvände aldrig

Han återvände aldrig till sitt tidningsskåp. Vid slutet av februari i år fick jag ett meddelande från en palestinsk vän; Abu Salaam hade gått bort samma morgon.

Ibland försvinner platsen med personen. Med Abu Salaam försvann tidningsskåpet. Och en del av historien.

En känd dramatiker lär ha sagt ungefär så här: att eftersom tingen är som de är, kommer tingen aldrig stanna vid vad de är.

Efter någon månad togs skåpet bort. En skärm av korrugerad plåt skymde platsen under en tid. Ett stort hål slogs upp i väggen. Nu har där öppnats en affär som säljer barnkläder.

En ny plats i östra Jerusalem. En ny historia.

 

About the Author

- Freelance Journalist.

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>