Mellanöstern och Nordafrika Tidningen
Published On: Sat, May 7th, 2016

Idol, när verkligheten överträffar dikten

Folkets Bio: https://www.folketsbio.se/

Nöjesprogrammet Idol finns överallt till och med i det sönderbombade och stängda Gaza letar sig den välkända vinjetten i på de knastrande och strömsvaga tv-apparaterna. Den ger människor med musikdrömmar hopp om att en dag lyckas få biljetten till tävlingsscenen och sitt livs chans att bli popstjärna.

Den här filmen skiljer sig från de övriga som den välkända palestinska regissören Hany Aby-Assad gjort innan, till exempel Paradise Now och Omar. Nu står inte den välkända konflikten i centrum utan en vanlig ung pojkes dröm om att en dag få visa världen sin talang och hans gudabenådade röst.

Filmen bygger på en verklig händelse, Mohammed Assafs resa från livet i Gaza till en första plats i Arab Idol 2013. En seger som kom att förändra hans liv.

Vi får följa Mohammed och hans systers uppväxt i Gaza samt deras kamp och dröm om att få komma till Kairo för att  tävla i Arab Idol. De försöker med alla medel att tjäna ihop pengar till att köpa instrument med massor av motgångar, dråpligheter och farligheter som följd. Jag blir väldigt berörd och tagen av dem då det i princip är omöjligt att ta sig ut ifrån Gaza förutom på olaglig väg med falska pass och via underjordiska tunnlar.

Filmen skildrar Gaza som barnen växer upp i på 90-talet som en relativt bra plats att bo på trots Israels ockupation. Livet är trots allt ett äventyr med smugglare och dåliga affärer. En ljusglimt blir det dock när de får chansen att spela på bröllop med drömmar om att en dag få uppträda på riktigt.

Tragiska händelser med sin syster gör att barndomen upphör abrupt och han slutar att sjunga.

Mohammed blir så småningom vuxen och får ny motivation till att sjunga då han möter sin systers barndomsvän som behöver en ny njure.

Resten av filmen handlar om Mohammeds kamp att komma till operahuset i Kairo för att tävla i Arab Idol.

Mohammeds fantastiska röst, hans otroliga kämparglöd, mod och ett falskt pass tar honom så småningom till Arab Idol i Kairo år 2013.

Filmen innehåller sorg, kamp, spänning och mycket humor. Väl värt att se även om den inte skildrar så mycket av problematiken av att leva i det  fängelse som Gaza är.

Vill du vinna biljetter till Idol? Gå in och gilla MENA Tidningens facebooksida och skicka ett Facebookmejl till oss där du svarar på frågan varför just du vill vinna biljetter! Du har chansen att ta med en kompis och gå på bio på Idol. 

Filmrecensenter och författare: Mariana Ljungren och Marie-Louise Andersson

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>