Mellanöstern och Nordafrika Tidningen
Published On: Sun, Feb 15th, 2015

Irakiskt pitabröd

Brödet kan ätas till vad som helst. Med vilken mat som helst. Till frukost, lunch eller middag.

4 portioner

Hela processen tar cirka 40 minuter

Ingredienser:

6 dl vetemjöl
2 dl ljummet vatten
2 tsk bakpulver
2 tsk jäst
2 tsk socker
1 tsk salt

Här tillagas pitabrödet i vad man kallar en tannour.

Här tillagas pitabrödet i vad man kallar en tannour.

1. Börja med att blanda ihop vattnet, sockret, jästen, saltet och 2 dl vetemjöl i en skål med hjälp av träsked eller visp. När ingredienserna är ihopblandade, täck skålen med plastfolie eller en påse. Låt den jäsa i cirka 10 minuter.

2. Under tiden, sätt ugnen på högsta temperatur, med värme på uppifrån och nerifrån, låt sedan ugnen blir supervarm. Observera; om du har pizzasten, passar det utmärkt till denna typ av bröd men den bör värmas upp i ugnen först.

En tannour för bakning av pitabröd.

En tannour för bakning av pitabröd.

3. Efter tio minuter tillsätt bakpulvret och resten av mjölet successivt tills du får en deg som inte klibbar fast i dina händer.

4. Knåda degen för hand eller med hjälp av degmaskin om du har en. Rulla sedan hela degen till en stor korv och dela upp den med hjälp av en kniv i 4-6 delar beroende på hur stor diameter på pitabrödet du vill ha.

5. Strö bakbordet med lite mjöl och kavla första biten till en fin cirkel som är ganska tunn och har cirka 3-5 mm i tjocklek.

En tannour för bakning av pitabröd

En tannour för bakning av pitabröd

6. Lägg den i ugnen på pizzastenen eller på en plåt. Försök att arbeta snabbt så att ugnen inte förlorar värme när du öppnar och stänger den.

7. Börja därefter med nästa degbit, samt håll koll på den som är i ugnen och när den får fina bubblor och lite färg, ta ut den och sätt in nästa färdigkavlade bit i ugnen. Det brukar ta ungefär 2-4 min tills en brödbit är färdig.

Hembakat pitabröd Tillagning av Hajer Mohsen

Hembakat pitabröd
Tillagning av Hajer Mohsen

Pitabrödet färdigbakat Tillagning av Hajer Mohsen

Pitabrödet färdigbakat
Tillagning av Hajer Mohsen

 

 

 

 

 

 

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>