Mellanöstern och Nordafrika Tidningen
Published On: Thu, Oct 8th, 2020

Iran – Narges Mohammadi släppt ur fängelset

Människorättsförsvararen Narges Mohammadi har blivit släppt från fängelset i Iran. Hon satt fängslad i över fem år enbart för sitt arbete för mänskliga rättigheter. Narges Mohammadi var vice ordförande och talesperson för Centre for Human Rights Defenders i Iran. Hon har arbetat för att avskaffa dödsstraffet i Iran och varit aktiv i andra organisationer i det iranska civilsamhället.

Narges Mohammadi har dömts och fängslats i flera omgångar för “brott” relaterade till hennes arbete för mänskliga rättigheter. Senast har hon suttit frihetsberövad sedan hon greps i maj 2015. I april 2016 dömdes hon efter en inkorrekt rättegång till 16 års fängelse för sitt arbete för mänskliga rättigheter, av vilka hon enligt iranska rättsväsendet måste avtjäna 10 år. Nu har hon släppts efter fem år, en stor seger för aktivister och människorättsförsvarare världen över som agerat för Narges!

Narges Mohammadis hälsa har varit sviktande i fängelset, och hon löper extra stor risk under pågående pandemi på grund av en lungsjukdom. I juli 2020 utfärdade Amnesty International en blixtaktion för Narges då hon uppvisade symptom på Covid-19. Myndigheterna vägrade visa henne resultatet av hennes covid-test. Det internationella trycket för Narges Mohammadisfrigivning har ökat sedan dess, bland annat har FN:s kommissionär för mänskliga rättigheter, Michelle Bachelet, i veckan gjort ett uttalande och krävt att Iran släpper människorättsförsvarare vars liv är i fara på grund av coronaviruset.

About the Author