Mellanöstern och Nordafrika Tidningen
Published On: Mon, Feb 2nd, 0201

IS, Islamiska staten

Man kan jämföra situationen i Syrien och Irak med motorcykelgäng. Det är inte motorcykelns fel, men man kommer tyvärr att förknippa den med de handlingar som motorcykelgänget utför, vilket är precis det som sker i Islam, säger Christer Hedin, docent och universitetslektor i religionshistoria vid Stockholms universitet. IS, ISIS eller Daesh, det spelar ingen roll vilken benämning man väljer, allt leder till ”Den islamiska staten i Irak och Syrien”. 

IS, ISIS eller Daesh är namnen som förekommer när man talar om Syrien och Irak just nu. De betyder samma sak: ”den Islamiska staten”, ”Islamiska staten i Irak och Syrien eller Daesh är det namnet som nämns i den arabiska medianen. Det har samma innebörd som ISIS fast i det arabiska språket.

dreamstime_s_48289203_s

Irak

– Ledarna för IS kommer säkert från det gamla Baathpartiet som hade makten under Saddam Husseins tid och var i det nya Irak, säger Christer Hedin.

Efter att Saddam Husseins diktatur upphävdes i Irak, har den nya regeringen varit Shiitisk dominerad, som utgjorde problem för den sunnitiska delen av Irak då de kände sig diskriminerade. Det gjorde det enklare för IS att ta över Mosul snabbt från den Irakiska armen som praktiskt taget rymde därifrån, samt att de hyllades av sunnimuslimerna som bodde i Mosul och var för IS redan från starten.

Christer Hedin menar att IS kan ha varit en så kallat ”efterträdare” till al-Qaida. Men att de kommer från Irak tvivlar han inte på.

– Allt tyder på att det är folk från Irak som har dragit sig undan, men de hade kunnat agera mycket mer i Syrien. De har alltid varit måna om att upphäva denna skillnad och istället bilda en egen stat mellan dessa två länder och kalla sig själva för IS. Att inte tillhöra varken Irak eller Syrien, säger Christer Hedin.

Har egna lagar

IS har sina egna tolkningar av Sharialagarna som de vill utföra i ”deras” stat. Vad som är rätt och fel, hur man ska följa den muslimska tron, hur man blir bestraffad om man inte följer reglerna, etc.

Det de är mest kända för, är deras bestraffningsmetoder. Att direkt avrätta människor som inte lyder deras riktlinjer och tro. Övergreppen som sker på kvinnor som inte tillhör deras religiösa riktlinjer oavsett om de är muslimer eller inte.

De grupper som har drabbats mest i den ockuperade delen av Irak, är de som inte hann fly från dessa städer vilket många gjorde, är Shia muslimer och sunni muslimerna som var emot IS från början, men också kristna, mandeer, turkmener, kurder och många fler. Även människor som på senare tid insåg vad IS egentligen stod för och försökte protestera emot dem. Sammantaget från detta går att dra slutsatsen att  det inte spelar någon roll vilken religionstillhörighet eller politisk inriktning någon har för att drabbas svårt av IS.
Pastor Fawzi Khalil från Kasr El Doubara församlingen i Kairo, Egypten, var utsänd på kyrkans uppdrag till flyktinglägren i den kurdiska delen i Irak:

– Vi träffade en flicka som blivit våldtagen många gånger av IS men lyckats fly. Vi mötte en pojke som slog sitt huvud hårt mot väggen, gång på gång, för att han ville ta sitt liv, efter att han bevittnat hur IS huggit huvudet av hans vän mitt framför ögonen på honom.

Christer Hedin, docent och universitetslektor i religionshistoria vid Stockholms universitet:

– Man kan jämföra IS med ett motorcykelgäng. Det är inte för motorcyklarnas skull de har skapat en församling. Utan för att de ska kunna bestämma över ett område, som blir deras territorium med deras egna regler som bygger på deras moraliska perspektiv. På detta sätt, kan man inte säga att det är motorcykelns fel, men man kommer tyvärr förknippa den med de handlingar som sker i deras namn. Det är precis det som sker inom Islam just nu.

IS relation till Europa

Christer Hedin säger angående att om IS planerar att attackera Europa eller försöka att ge sig på och erövra, att det är en fråga som inte är aktuell, eftersom IS vill ha landområden som är i Irak och Syrien. Däremot kan Sverige komma att drabbas av enstaka bombhot, men att han anser att mer än så kommer inte att ske.

Svenskarna som är för IS

– Det är oftast förvirrande tonåringar som inte vet vart de ska ta vägen och vill hitta meningen med livet. Moskéerna i Sverige brukar snarare försöka att få dessa ungdomar att tänka om gällande IS, säger Christer Hedin.

Han menar att dessa ungdomar som vi har hört om som åker för att kriga tillsammans med IS, oftast är outbildade, arbetslösa som inte har något för sig, annat än att surfa på nätet och kanske googla på sådana saker. Christer Hedin säger också att det är därför det är få som åker från Stockholm eftersom där är det enklare att få ett jobb.

– Det är från Örebro och Göteborg som folk åker ner till dessa länder för att kriga. Det behöver inte nödvändigtvis vara irakier eller syrier, men folk som kallar sig själva för muslimer, säger Christer Hedin.

 

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>