Mellanöstern och Nordafrika Tidningen
Published On: Fri, Feb 10th, 2017

Jenny flyttade till Kairo och driver ridskola

Giza, området där pyramiderna ligger i Kairo, är kantade av slitna byggnader och fattigdom. Det är svårt att förstå att innanför de murar och grindar man kör förbi döljer det sig hästar i mångmiljonklassen och fantastiska grönområden. Innanför en av dessa murar huserar Cairo Horse Riding School där engelska Jenny Mortier och hennes egyptiska man Tamer både ger vanliga klassiska ridlektioner men också erbjuder turister flera olika ökenritter på hästar som till skillnad från många av hästarna runt pyramiderna är välnärda och välhanterade. 

 

12309343_10153757892097509_1697063790_n-Jag kom till Kairo för fem år sedan då jag tröttnade på klimatet hemma i England och här blev jag kvar, konstaterar Jenny som till vardags jobbar som lärare på en internationell skola, ett av de vanligaste jobben för expats i Kairo. Hennes man, Tamer, har liksom Jenny hållt på med hästar hela livet. Det började på familjens mangoodling där hästen var ett arbetsredskap i vardagen, men sedan började han rida mer seriöst hos ett tävlingsstall och sedan träffade han en svensk kille som hjälpte honom igång med ridskolan och lämnade kvar sin tyska hopphäst hos Tamer när han flyttade vidare från Kairo till Ukraina.

Letade efter ett seriöst turridningsstall

Jenny kom in i bilden för drygt två år sedan då hon letade efter ett vettigt stall att rida på.

-Visst kan man åka ut och rida vid pyramiderna i en timme om man känner för det, men många hästar sköts inte bra där och jag ville inte rida hos dem. På omvägar fick jag rekommendationen att åka till Tamer och på den vägen är det. Jag åkte faktiskt av en häst direkt i början, då tog Tamer chansen att flirta in sig hos mig och sedan tog det drygt en månad bara innan vi gifte oss, kulturen är ju ganska annorlunda här och visst kanske människor hemma tyckte att det gick för snabbt, men jag har så här långt inte behövt ångra mig.

Ridskolan är inhyrd hos ett arabhäststuteri som drivs av en man från Qatar. Många av hästarna är prisbelönta från stora utställningar runt om i Mellanöstern, men även om det här är hästar i miljonklassen är de flesta en skugga av grannens hästar. Rabab Farm som grannstuteriet heter, startades av familjen bin Laden för att hålla de vackraste och bästa blodslinjerna i hela MENA, något de lyckas med år efter år och det stuteriet är verkligen värt ett besök både för den hästintresserade och den som inte är lika intresserad av hästar.

Cairo Riding School har dock inga hästar värda miljoner. Många har kostat bara ett par tusenlappar i svenska pengar att köpa in. Man köper bland annat många hästar från pyramidernas turridningsföretag och rehabiliterar dem.

14330066_1782410682048367_2896569275781656560_n-Det är ju ingen vidare ekonomi i det, säger Jenny. Ta Sumayha till exempel, säger Jenny och pekar på en vit häst som håller på att göras i ordning för nästa lektion. Hon kostade mig tvåtusen kronor men har nog kostat 25000 i veterinärvård.

Medicin ett gissel

Just veterinärvården är ett gissel. När vi är där får en häst dropp mot malaria. Det är inte samma virus som går på människor och sjukdomen är ganska vanlig här och kallas också hästanemi. Får hästen inte medicin kan den dö.

14330066_1782410682048367_2896569275781656560_n-copy-Veterinärvården håller hög klass här och är relativt billig. Problemet är att man måste beställa och köpa medicinen själv och den kan vara väldigt svår att få tag i. Just nu har egyptiska regeringen satt importförbud på mängder av saker på grund av inflationen. Djurmedicin är en sådan grej, och postleveranser om man väljer att beställa själv tar lång tid och är inte att lita på.

Jenny konstaterar också att det idag är svårt att bedriva en bra verksamhet som riktar sig mot turister i Kairo. Verksamheten har fått lägga om deras inriktning lite, idag siktar man mer på privatlektioner mot barn och att rikta sig mot skolor som behöver komma ut och göra något annat.

-Men turism är dödfött i dagsläget. De turister som vill rida är inte så nogräknade och reser till pyramiderna. Det får nog vi ta på oss lite tror jag, vi har inte marknadsfört oss tillräckligt hårt. Idag är turism en hård bransch att verka inom. Vi har fått ändrat inriktning vilket gör att jag har hand om ridskolan och när det kommer skolor på besök medan Tamer ofta jobbar i Alexandria där han undervisar lite bättre ryttare. Några av hästarna är för tillfället dessutom på Tamers föräldrars mangofarm då det är dyrt att hyra in häst här och vi inte har tillräckligt med kunder just nu.

Trivs i Kairo

dsc_0100Trots de problemen trivs Jenny i Egypten och har ingen längtan hem till England.

-Nä. Det skulle vara för att vi som västerlänningar behandlar hästar så mycket bättre och att det faktiskt finns djurskyddslagar i Europa. Jag har svårt att se den här slit och släng inställningen som finns här som något positivt. Vi driver vår ridskola från hjärtat, hästarna får gå ut varje dag och röra på sig, de får tillräckligt med mat och vi skulle aldrig låta dem jobba om de har ont. Det är viktigt för mig som västerlänning och jag hoppas också att turisterna ser det uppe vid pyramiderna och därför inte vill gynna de mer oseriösa företagen där uppe. De barn som kommer till ridskolan lägger vi stor vikt vid att visa horsemanship och hur en häst behöver skötas för att må bra, men turister som vill rida runt pyramiderna är svårt att säga till att de ska försöka att inte gynna företag som inte har råd att ge sina djur mat eller till och med brukar våld regelbundet mot djuren, avslutar Jenny.

14344113_1782983095324459_5119927227966746350_n-copy

About the Author

- Chefredaktör för MENA Tidningen.se / Editor in Chief of MENA Tidningen.se

Displaying 5 Comments
Have Your Say
  1. XadiAcesk says:

    Поиск кредитов на бизнес в России. Срок. Сумма. Кредит для малого бизнеса до 10 млн без залога и до 15 млн с залогомРефинансирование https://xadi.ru/

  2. Josephindug says:

    Гадаю дистанционно 30 лет. Оставьте ТОЛЬКО !!! сообщение в Вотцап на телефон +1 (248) 730-4177. Я С Вами свяжусь сама. На неизвестные звонки не отвечаю

  3. DonaldBlorm says:

    hyip скрипты скрипт mlm – дизайн хайпа, скрипт млм пирамиды

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>