Mellanöstern och Nordafrika Tidningen
Published On: Sat, Oct 10th, 2015

Jerusalem – Bland vansinnesdåd och metallscannrar

Jerusalem, lördag eftermiddag. Den senaste veckan har varit konfliktfylld, vansinnig och tragisk, bitvis skruvad runt sin egen absurditet.

Idag hände det igen här i Jerusalem, strax utanför Gamla stan. På förmiddagen knivhögg en sextonårig palestinier två israeler och sköts sedan ihjäl på plats. För en halvtimma sedan attackerades tre gränspoliser vid Damaskusporten. ”Assailant shot on site”, twittrar israeliska militären.

Sammanlagt sjutton israeler har knivhuggits den senaste veckan, två har dött.

De palestinska gärningsmännen (och kvinnorna) har i regel skjutits på plats.

De kom upp i förrgår. Scannrar som ska upptäcka metallföremål, exempelvis knivar. De står vid infarterna till Gamla stan men används inte. De bara står där.

När scannrarna sattes upp skakade palestinierna på huvudet.

Det bor uppskattningsvis 30 000 människor i Gamla stan. Hur många förskärare, gafflar, yxor och skruvmejslar det finns här – innanför murarna – vet nog ingen. Scannrarna gör därför ingen nytta, oavsett om de är i bruk eller inte.

Det tragiska är att även förra hösten präglades av vansinnesdåd. Då var det inte knivöverfall, utan motorfordon som kördes in bland människor. Israeler skadades och dog, de palestinska förarna sköts i regel på plats.

Samma vansinne men olika metoder.

Metallscannrarna är en reaktion på knivöverfallen, dessa i sin tur reaktion på 48 årig ockupation och annektering. Palestinier är en andra klassens invånare i Jerusalem.

Foto: Erik Törnlund (2015).

Foto: Erik Törnlund (2015).

Jerusalem, Belfast, Mostar, Kirkuk och Nicosia har alla ett gemensamt. Här manifesteras nationella politiska konflikter i sönderfallande städer. Jerusalem sönderfaller i en palestinsk respektive israelisk sida.

Här finns inte några stängsel men avståndet mellan palestinska östra Jerusalem och israeliska västra Jerusalem är betydande.

Det är en delad stad, ett förhållande som med all tydlighet accentueras; militärt och funktionellt, politiskt och religiöst, etniskt och socioekonomiskt, mentalt och sinnligt.

En journalist skrev i en av de största israeliska dagstidningarna tidigare i veckan, att vi har vapen och kameror men ingen vision.

Vare sig knivöverfall eller metallscanners är visioner. Det är symptom och definitivt inte långsiktiga lösningar.

Foto: Erik Törnlund (2015).

Foto: Erik Törnlund (2015).

About the Author

- Freelance Journalist.

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>