Mellanöstern och Nordafrika Tidningen
Published On: Sun, Dec 22nd, 2019

Jul i Egypten

Kristna i Egypten är en minoritet och uppskattas utgöra ungefär femton procent av befolkningen. Majoriteten av dessa tillhör de flesta den koptiska-ortodoxa kyrkan vilket gör att de har flera traditioner som knappt förekommer någon annanstans i världen. Man använder sig av den julianska kalendern när det gäller högtider därför firar de julen i januari istället för i december. 

15 procent beräknas vara kristna i Egypten.

Trots att kristendomen är betydlig mindre vanlig än Islam i landet har alltfler börjat fira julen, då högtiden kommersialiserats. De flesta stora affärer säljer julgranar och andra dekorationer; även julmat. Gator, parker och torg är julpyntade, även många hotell följer med i samma anda.

Den månad som leder till juldagen kallas för Kiahk, under vilken människorna sjunger särskilda hyllningssånger på lördagskvällarna innan gudstjänsterna på söndagen. De här, och många andra traditioner, är sällsynt förekommande utanför Egyptens gränser och kyrkorna i landet de förekommer i viss mån även i Sudan och Libyen.

Advent påbörjas 43 dagar innan julafton – den 25:e november – och varar till den sjätte januari. Under den här perioden går koptisk-ortodoxa kristna på en diet helt som inte får innehålla mjölk, kött ägg, eller annat animaliskt. Den här perioden kallas för Den heliga adventsfastan, och som medlem i kyrkan förväntas man delta i den. Är man dock sjuk, eller allmänt i för dålig hälsa, kan man ursäktas.

På julafton, som i den koptiska kyrkan äger rum den sjätte januari, går de kristna till kyrkan för en särskild gudstjänst. Gudstjänsten brukar vanligtvis påbörjas någon gång runt halv elva på kvällen, men många kapell öppnar klockan tio. Många familjer och vänner brukar dock mötas upp i kyrkan redan vid niotiden på julaftonskvällen. Gudstjänsten avslutas sedan vanligtvis vid midnatt, men i vissa kyrkor pågår tjänsten ända fram till klockan fyra på juldagsmorgonen.

När gudstjänsten är slut går man hem för att äta ett riktigt stort julbord. I princip allt på bordet innehåller saker som kött, ägg, smör och grädde – allt det där goda som inte fick ätas under adventsfastan. En särskilt populär rätt är Fata, en lammsoppa som är gjord på bröd, ris, vitlök och kokt lamm. Senare under juldagen träffas man i någons hem för att umgås och göra aktiviteter tillsammans.

I Egypten heter jultomten Baba Noel och rider på en kamel.

Förhoppningsvis har tomten, i Egypten kallad Baba Noël, kommit och gett barnen presenter under dagen. Till skillnad från den svenska tomten klättrar han inte in genom skorstenen – utan genom fönstret.

About the Author