Mellanöstern och Nordafrika Tidningen
Published On: Tue, Aug 30th, 2016

Kaffe hos Samir

Regnet faller ner över oss där vi går genom Gamla stan i Betlehem. Mina solglasögon ligger oanvändbara i väskan och paraplyet står kvar hemma i hallen. Jag har fullständigt missbedömt läget.

Vi tar några snabba kliv mellan gatstenar och försöker undvika vattenpölarna. Där, vid en tvärgränd till Star Street, återfinns ett av Betlehems bästa kaffeställe. Det har inget särskilt namn, jag kallar det Samirs ställe helt enkelt.

Här har jag blivit något av en stammis. Samir hälsar oss välkomna med ett stort leende och ber oss sitta ner. Jag och mitt sällskap, en kompis från Umeå på besök, slår oss tacksamt ner på varsin plaststol framför ett minimalt bord. Utöver bänken där dryckerna tillreds finns ett gammalt kylskåp, en enkel hylla och två-tre gastuber. Det utgör hela interiören.

Foto:Erik Törnlund (2016).

Foto:Erik Törnlund (2016).

Samirs ställe är ett s.k. hål i väggen. Rummet är ungefär sju-åtta kvadratmeter. Det blir trångt där vi sitter men det värmer våra kalla händer. I vanliga fall sitter man ute i gränden men inte idag som sagt.

Här jobbar tredje generationen te- och kaffekokare. Samirs farfar kom invandrande från Marocko någon gång på 1930-talet. Tanken var att han skulle vidare till Jeriko men han blev kvar här i Betlehem: träffade sin blivande fru, blev far till fyra barn och började försörja sig på att koka kaffe och te.

Gaslågan på spisen susar med sitt blåaktiga sken, kaffet kokas och hälls upp i koppar och serveras.

Vi värmer upp oss med varsin kopp arabiskt kaffe, lättsockrat och smaksatt med kardemumma. Det blir helt enkelt en ”slätköpp”, som man säger hemma i Västerbotten, alltså kaffe utan något tilltugg.

Foto: Erik Törnlund (2016).

Foto: Erik Törnlund (2016).

Det finns hursomhelst inget bakverk av något slag att bita på här. Vi pratar med varandra, tre män i sina bästa år. Gemytligt.

Efter en avslutade gissningslek, där Samir lyckats röja sin ungefärliga ålder genom att svara på frågan om åldern på hans barn, serverar han oss en kopp te.

Det här teet är Samirs specialitet och det innehåller en bit ingefära, en kanelstång, färsk mynta, salvia, koriander och en gnutta socker. Fantastiskt gott!

Mellan våra ordväxlingar och samtal svarar Samir i telefon och tar upp beställningar, lagar till och springer ut med leveranserna.

Vi bryter upp och inväntar Samir som är ute på en runda. När han är tillbaks betalar vi för oss, inte enligt fastslaget pris utan hur mycket vi tycker att det var värt. Det är Samirs praxis.

kaffe_3

Foto: Erik Törnlund (2016).

About the Author

- Freelance Journalist.

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>