Mellanöstern och Nordafrika Tidningen
Published On: Tue, Dec 18th, 2018

Kan Gaddafis son leda Libyen på rätt väg?

Enligt en ny inofficiell undersökning skulle över 90 procent av de tillfrågade om det vore val idag stödja Muammar al-Gaddafis son Saif al Islam som president. Det är naturligtvis anmärkningsvärt men inte särskilt förvånande. Saif al Islam är en stor anledning till att Libyen under Muammar al-Gaddafi öppnade upp sig under slutet av dennes period som ledare. 

Saif var redan i början av 2000-talet den ledande politikern som förmådde Libyens regering att lägga ner satsningen på massförstörelsevapen. Han har genom åren kritiserat Libyen med sin far i spetsen för bristen på demokrati och valde dessutom att jobba för möjligheten att öppna upp medierna i Libyen till att inte gå under statlig kontroll. Han har jobbat för och lagt fram en rapport om hur de mänskliga rättigheterna ska stärkas i landet. Förutom detta har han varit mycket engagerad i Israel och Palestinafrågan där han kommit med ett förslag på egen lösning. 

Saif har varit en person som varit relativt omtyckt i libysk media och det är inte konstigt att han har ett stort stöd idag. Och varför inte? Han skulle definitivt kunna vara svaret på det kaos som formligen krossat Libyen sedan 2011 genom att ena de grupper som idag krigar mot varandra. Han har naturligtvis god insikt i hur hans far regerade, både det negativa och det positiva, och var på väg med nya idéer redan innan fadern blev avsatt, det finns starka skäl att tro att han kommer att fortsätta på den vägen om han skulle komma till makten. 

Det var menat att hålla val i Libyen nu den tionde december 2018 men det är framflyttat till 2019. Det sägs att Saif al Islam kommer att kandidera för att bli president om det blir val 2019, det återstår dock att se om han är vad som behövs för att leda Libyen på rätt väg igen. 

About the Author

- Chefredaktör för MENA Tidningen.se / Editor in Chief of MENA Tidningen.se