Mellanöstern och Nordafrika Tidningen
Published On: Thu, Oct 8th, 2015

Katinka Wallner om kvinnor från hederskulturer

– Jag kan bara föreställa mig hur ohyggligt det måste vara för människor som kommer från andra kulturer som inte ens har språket; att förklara sin situation för att få rätt till skydd.

Katinka Wallner är föreläsare, författare och själslig coach. Hon har även en bakgrund som yogalärare, skrivpedagog och kursledare inom personlig utveckling. Nu aktuell med boken “Du är bäst när du är dig själv” som främst riktar sig till ungdomar och identifierar var skammen lurar och hur det går att helas från den. Katinka jobbade under tio år som internationell fotomodell och levde ett vagabondliv och bytte mellan 60 adresser världen runt.

katinka._-_Kopia_s

Hennes första alster: ”Sluta skämmas och bli fri” som hon gav ut 2014, publicerades av Ariton Förlag och är en manifestering av hennes förmåga att återta kontrollen över sitt liv. Att välja livet. Modet att verbalisera det hon varit med om för att stärka andra och förhindra att de hamnar i samma situation.

Vill stärka andra

Allting i Katinkas liv gick som på räls tills hon i början på 2000-talet inledde en relation där pojkvännen misshandlade henne, vilket ledde till att hon flydde honom och levde gömd under skyddad identitet med sin son.

– Jag märkte att olika myndigheter inte samarbetade och önskar att de en dag ska verka under samma tak. Då utsatta för våld i nära relationer får upprepa samma historia flera gånger till representanter för en rad myndigheter och organisationer, säger Katinka.

Under åren hon var jagad lovade Katinka sig själv att hennes tuffa erfarenhet inte skulle vara förgäves och att hon inte skulle bli ytterligare ett offer utan istället spåra det djupa mönster som är orsaken till det som sker i livet.

Om kvinnor från hederskulturer

– För många som inte lever inom ramen för en hederskultur är det svårt att förstå att skammen drabbar alla och i alla led såväl bakåt i tiden som framåt. Det är därför våld uppstår. Man försöker helt enkelt skära bort det man uppfattar som skam genom att frysa ut eller till och med döda den person som man anser har orsakat familjen skam, säger Katinka allvarligt.

– Istället för att följa roten till skammen bakåt i tiden, genom historien och se vad den egentligen handlar om och framförallt hur den har uppstått, så anser man att den enskilda människan som på grund av läggning eller agerande bryter mot de uppsatta tabun som finns, färgar och sprids alltså skammen till allt och alla som på något sätt relaterar till denna person, anser man. Därför uppstår hedersmord.

Genom att införa religionens och kulturens band som sammanhållande faktor blir det då enormt svårt för den enskilda individen att bryta sig loss ur skammens näste. Katinka talar om det lilla barnet inom oss, som föredrar att leva i sin falska Jag-bild hellre än att stå ensam – utan kärlek.

 I en dylik situation med hederskultur innebär det att bryta sig loss från allt som är känt; familj, släktingar, vänner sammanhang, bostadsort, etc. Det är lätt att stanna kvar i skammens näste när utsikten till vad som annars väntar blir så oerhört tung att bära, förklarar Katinka samtidigt som hon gestikulerar inlevelsefullt.

– Att läka den egna inre skammen om man ändå orkar bryta sig loss ur denna kultur är då livsviktigt för överlevnadens skull. Att vända tankar kring skam som ett beteende istället för att få självbilden förstörd genom tron på skammen i oss själva är vägen ut. Vi är inte skam. Skam är något som läggs på oss.

En bok om skam för unga 

Katinka lyser upp när hon beskriver tiden hon ledde skrivarkurser för ungdomar. Hennes senaste bok “Du är bäst när du är dig själv” www.aritonforlag.se, som riktar sig främst till tonåringar, släpptes på Bokens Dag på Österlen där övriga medverkande författare var: Björn Ranelid, Katarina von Bredow och Dag Öhrlund.

– Skelettet till ungdomsboken var producerat för flera år sedan men har fått mogna fram, berättar Katinka.

Se Katinka Wallners hemsida: https://www.katinkawallner.com/

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>