Mellanöstern och Nordafrika Tidningen
Published On: Wed, Jul 12th, 2017

Korrumperad domare utsatt för mordförsök

Domaren för brottmålsdomstolen i Kairo blev på måndagen utsatt för ett mordförsök, rapporterar lokala medier i Egypten, utredningen skjuts fram tillsvidare på grund av händelsen. Rättegången för de som är misstänkta för dådet mot domare Moataz Khafaji, äger rum nästa vecka, 19 juli.

De sex som arresterats för attentatet tros vara medlemmar av Muslimska brödraskapet (MB), och är anklagade för att ha planerat och utfört händelsen.

Khafaji undersökte flera fall som involverade “terroristceller”, som sägs vara anslutna till Muslimska brödraskapet (MB).

En ökning av attacker mot tjänstemän, poliser och domare har ägt rum i Egypten sedan i juli 2013 av personer som deltagit i att bryta ner Muslimska brödraskapet. På sommaren för fyra år sedan avsattes den dåvarande folkvalda presidenten Mohammed Morsi och en militärmakt tog istället över landet med den dåvarande befälhavaren för försvaret Al-Sisi som avgick från sin militärpost och blev ytterligare en i raden av de auktoritära ledare för landet. Morsi representerade det politiska partiet för Muslimska brödraskapet och är den enda demokratiskt valda regering i Egypten på cirka 60 år.

Enligt pålitliga källor i Kairo är domaren som nu varit utsatt för mordförsök djupt korrumperad och dömer godtyckligt i domstolen och är sympatisör för den tidigare diktatorn Mubarak som avsattes 2011 i och med den arabiska våren.

Incidenten var inte det första försöket riktat mot en domare. För två år sedan dödades också Egyptens riksåklagare  Hisham Barakat av en bilbomb framför sitt hem i Kairo. Där medlemmar av Muslimska brödraskapet också misstänktes för brottet.

About the Author