Mellanöstern och Nordafrika Tidningen
Published On: Sat, Jan 14th, 2017

Krigare, sexsäljare, narkoman, papperslös eller självmord – en afghanpojkes valmöjligheter

Hoten hänger över afghanpojkarnas huvuden. Ska de få stanna kvar i skolan, i familjen, i hemmet? Eller ska de förpassas till ett asylboende “någonstans i Sverige”, därifrån till ett förvar och sedan till Kabul? Om de får avslag på sin asylansökan – vilka alternativ har de?

“Legal” i Afghanistan

De kan låta sig flygas till Kabul, “frivilligt” eller som tvångsdeporterade, med handlingar från afghanska ambassaden. Som nyanlända kan de få bo på hotell i två veckor, och de ska söka upp FN-institutionen IOM.

Arbetslös

De “frivilliga” nyanlända kan i vissa fall få rätt till motsvarande 30 000 kr i etableringsstöd från IOM, men det verkar vara hazardartat om de får ut dem. I en stad där arbetslösa utbildade hantverkare sitter längs gatorna och väntar på uppdrag, och där de dessutom inte har några kontakter och betraktas som utlänningar, ska de söka anställning eller öppna egen “business”. Kanske menas det att de ska köpa ett gäng pennor och börja sälja på gatan?

Missbrukare

De tvångsdeporterade nyanlända får inga pengar. De kan söka sig under broarna där heroinmissbrukarna håller till. Afghanistan är världens största leverantör av opium, råvaran till heroin, morfin, kodein mm. Uppgivna unga män, bland annat dem som “återvänt” och inte ser något hopp, blir snabbt heroinberoende.

Heroin addiction spreads with alarming speed across Afghanistan Washington Post 8.1.2015 Kabul residents watch as heroin addiction grows New York Times 20.12.2014 There’s almost no help to Afghanistan’s 1.6 million addicts PRI 4.12.2014 Under the bridge: The drug addict’s scene in Kabul Afthanistan Analyst Network 5.8.2014 Kabul: The addicts under the bridge Radio Free Europe 5.6.2011 Youtube

Lekpojke

I Afghanistan, där män ser kvinnliga ansikten bara på familjemedlemmarna, riktas sexualiteten gärna mot unga pojkar. De rekryteras/köps som Bacha Bazi, skägglösa pojkar eller “lekpojkar”, kläs i kvinnokläder, lärs att dansa kvinnodanser och utnyttjas sexuellt. Det tycks som om kriget har inneburit att statussymbolen “egen pojke” har fått högre värde. De yngre och spensligare bland “återvändarna” kan säkert komma att försörja sig som lekpojkar. Lekpojkarna används också som infiltratörer t.ex. i polisen, och som självmordsbombare.

Flyktingpojkar utnyttjas sexuellt SvD 8.2.2016 Bacha Bazi: The act of shame in Afghanistan society, ignored by society 13.2.2013 Afghanistan’s dirty little secret SFGate 29.8.2010 Bacha Bazi: Afghan boys sexually exploited 23.4.2016 The secret shame of Afghanistan’s bacha bazi dancing boys who are dressed like little girls, then abused by paedophiles Daily Mail 7.1.2016

Krigare

Ett annat sätt att försörja sig är att låta sig enrolleras av talibanerna eller IS. Det betyder visserligen att man kommer att vända sig mot sina egna, hazarerna. Risken att dö är förstås ganska stor, men det kan passa fysiskt välutrustade. Vi har fått rapport att en av dem som deporterades 12 december har valt denna överlevnadsstrategi.

Till familjen i Iran

Många kommer att söka sig till sina familjer i Iran. Därför behöver de de 30 000 kronorna som de uppfattar att de blivit lovade. Vägen är farlig. Väl framme i Iran kommer de åter att uppsökas av IS eller av Iranska armén för att bli krigare. I båda fallen är risken för ond bråd död mycket stor. Det innebär också att Europa försörjer de stridande parterna med soldater, vilket i sin tur förlänger kriget.

Afghan refugees in Iran face abuse, says HRW BBC News 20.11.2013

Åter till Europa

Enligt forskaren Liza Schutzler 2013 är det mycket svårt också för nyanlända med anknytning till Afghanistan. De accepteras inte av sin släkt som ödslat stora resurser på deras flykt och förväntat sig att få komma efter. 80 procent reser tillbaka till Europa.

De som kommer hit – och som skickas tillbaka Afghanistannytt 4/2015 Returnees in Kabul need your support Kabulblogs 22.12.2016 Can Afghans reintegrate after assisted return from Europe? PRIO 7/2015 Home office has become ‘egregious and cynical’ on question of child asylum seekers, sais UK academic Liza Shuster, the Bureau of Investigative Journalism 16.7.2016 Nytt från Afghanistan

Papperslös i Sverige

En del väljer att trots allt gömma sig i Sverige. Efter fyra år kan de söka asyl på nytt.

Har de tur så hittar de en familj att gömma sig hos. I bästa fall kan de också få jobb. I sämsta fall utnyttjas de till långa arbetsdagar utan säkerhet, till mycket låga löner.

I annat fall blir det gatorna. Här har stadsmissionen larmat om kraftig ökning av unga papperslösa med afghansk bakgrund. Från Göteborg har man larmat om kraftig ökning av ensamkommande pojkar som säljer sex. Nu börjar larmen om heroinmissbruk komma. Då följer kriminalitet i spåren.

Även de papperslösa kan ansöka om verkställighetshinder. Men det kräver dels att de förstått detta, dels att de har kontakt med någon juridikkunnig som fyller i papperen åt dem.

Papperslös i Europa

Ganska många tycks ge sig söderut – kanske lockar det mildare klimatet. Italien ger också asyl till merparten. Men eftersom de sökt asyl i Sverige gäller Dublinavtalet, och de ska tillbaka till Sverige. Hit kan de inte komma tillbaka med flyg eller tåg på grund av ID-kontrollerna.

Det finns rapporter om dem som kommit till Paris där de bor under broarna. Men också en som kommit till Rom och bor hos en bekant.

En pojke har haft tur, åtminstone än så länge. Han finns någonstans vid Medelhavet där han träffade en landsman med uppehållstillstånd som han får bo hos. Hans svenska familj, som han fick bo hos sedan Migrationsverket åldersuppskrivit honom efter en timmes samtal, har gett honom ett kontantkort som de fyller på så ha kan betala sina egna kostnader. Familjen håller tät kontakt med honom och har också hälsat på honom. Han har nu fått sina läroböcker i svenska och en dator. Hans stora hopp är att få komma tillbaka till Sverige. Trots att han har det förhållandevis bra är han mycket ensam.

Självmord

Många är de pojkar som säger “hellre dör jag i Sverige än åker till Afghanistan”. Att den psykiska hälsan försämrats sedan i somras när de nya lagarna trädde i kraft är omvittnat. Antalet självmordsförsök och självmord har ökat, men det finns ingen statistik eftersom de inte har personnumrets sista fyra siffror.

Ett destruktivt liv i Afghanistan, t.ex. som heroinmissbrukare, kan också ses som ett långsamt självmord.

Läs mer på Psykisk hälsa

Stoppa utvisningarna av afghanska ungdomar!

Uppropet, underskrivet av nära 6000 personer

Hemsidan med mycket material

Facebookgruppen med 1300 medlemmar 

Källa: Hämtat från https://stoppautvisningarna.blogspot.se/ med redaktörens tillstånd.

About the Author

- Ingrid Eckerman, initiativtagare till uppropet Stoppa utvisningarna av afghanska ungdomar! www.eckerman.nu