Mellanöstern och Nordafrika Tidningen
Published On: Sat, Jul 15th, 2017

Kronprinsessan Victorias engagemang ger tusentals barn i Östafrika rent vatten

Angelo leker med rent vatten som har installerats med hjälp av WaterAid Foto: WaterAid / Ernest Randriarimalala

I år fyller Kronprinsessan Victoria 40 år och det uppmärksammar organisationen WaterAid och Medley genom evenemanget Simma för Livet. Kronprinsessan har verkat som beskyddare för organisationen sedan 2011 och hon har även visat stort engagemang för vattenfrågor i andra sammanhang.

– Den svåra torka som har drabbat flera länder i Östafrika de senaste åren visat hur oerhört beroende vi människor är av rent vatten för att överleva. Och som vanligt är det barnen som drabbas värst. Därför är jag glad och stolt över att Kronprinsessan Victoria engagerar sig för den här viktiga frågan. Simma för Livet kommer verkligen förändra livet för tusentals barn i några av de mest utsatta samhällena i Östafrika, säger Cecilia Chatterjee-Martinsen, generalsekreterare för WaterAid Sverige.

Kronprinsessparet besšöker WaterAid. Från vänster: Cecilia Chatterjee-Martinsen, Prins Daniel, Kronprinsessan Victoria, Jan Eliasson, Lena Treschow Torell. Fotograf: Oscar Segerström

Simma för Livet genomförs den 17 oktober, och för varje meter som simmas i någon av Medleys simhallar under den dagen skänker sponsorer 10 öre upp till en miljon kronor. Simhallarna håller öppet hela dagen och inträdet är gratis för alla deltagare. Simma för Livets två ambassadörer Therese Alshammar och Lars Frölander kommer medverka på plats i utvalda hallar för att stötta insamlingen.

– Vi hoppas såklart att så många som möjligt kommer till våra hallar den 17 oktober för att simma för livet. Lyckas deltagarna simma ihop en miljon är det en fantastisk bedrift som kommer göra stor nytta för barnen i Östafrika, säger Hans Albrektsson, informationschef för Medley.

Lars Frölander, ambassadör för Simma för Livet:

– Jag hoppas att många vill göra som jag och simma för att fler barn i Östafrika ska få rent vatten att dricka. Tillsammans är jag övertygad om att vi kan simma de 1 000 milen för att nå miljonen.

Kommunalrådet Lars Stjernkvist för socialdemokraterna i Norrköping. Deltagare i “Simma för Livet” den 4 april 2011 i Centralbadet i Norrköping. Foto: Daniel Holking, WaterAid Sverige

Alla insamlade pengar går till WaterAids arbete i Uganda, Etiopien och Kenya med att se till så att fler barn får tillgång till rent vatten. Rent vatten är helt avgörande för att barn ska kunna överleva sina första år i livet, och varje dag dör nästan 800 barn av sjukdomar de drabbats av efter att ha druckit smutsigt vatten.

WaterAid är en internationell organisation som arbetar för en värld där alla människor har tillgång till rent vatten och sanitet. Organisationen finns i 37 länder och sedan starten 1981 har 25 miljoner människor fått tillgång till rent vatten och 24 miljoner fått tillgång till sanitet som ett resultat av WaterAids direkta arbete.

 

About the Author