Mellanöstern och Nordafrika Tidningen
Published On: Fri, Oct 21st, 2016

Leder inflationen till en ny revolution i Kairo?

Jag tillbringar hösten i Kairo med min familj för att läsa och praktisera min arabiska på journaliststipendium medans jag också passar på att praktisera mina studier i Mellanöstern och internationella relationer. Kairo är en stad som inte liknar någon annan och det är definitivt en stad värd att lära känna – som under den perioden jag har varit här även gjort att jag fått lära känna mig själv.

Läget är kanske så lugnt det kan bli, men vi kan ändå känna i luften att något är på gång här. Det känns definitivt och det är lätt att prata med den mer och mer uppretade lokalbefolkningen om just det här fenomenet. Överallt pratas det om det. Taxichaufförer, facebookgrupper, hemma hos våra grannar. Det går inte riktigt att röra sig med just lokalbefolkningen i Kairo och förstå arabiska och inte höra missnöjet från de som bor här.

Människor är missnöjda, Egypten och Kairo har stora problem som det ser ut med sin ekonomi. Medans priser på allt från äpplen till elektricitet har skjutit i höjden, det är idag dyrt att leva i Kairo, står lönerna kvar på lika låga nivåer som vanligt. Häromdagen drack jag te med mina grannar. Kvinnorna i denna familj är välbärgade och välutbildade, men även de bekräftar det vi har hört från ett flertal andra människor i staden.

Kairo har på grund av läget slutat att importera olika varor, socker är en vara som det idag börjar bli brist på. En sådan enkel sak som gravidtest en annan, svårigheten att växla pengar mellan olika valutor är en tredje och som turist var det svårt att hitta växelkontor, det var betydligt enklare att växla på svarta marknaden till en betydligt bättre valuta mellan amerikanska dollar, euro och egyptiska pund. Sådana här grejer gör att människor har tröttnat. Flera facebookgrupper har startats för att tillsammans forcera ett uppror vid Taharir Squere, det talas om den elfte november.

Kvinnorna i familjen som jag dricker te med är inte särskilt oroliga. “Shit happens” säger de om läget och rycker på axlarna, de har troligen råd att göra det som läget är just nu. För den normala Kairobon är det värre, i takt med turismens bortfall finns inte längre många chanser till inkomst och bensinen har även den blivit dyrare vilket gör att det är svårt att livnära sig idag som taxichaufför också.

Kvinnorna tror inte att det kommer att bli så illa den elfte november men trots det har de facebookevenemang som har skapats för demonstrationerna lockat över 20.000 personer.

Stannar det vid ett facebookuppror i ett land där åsiktsfriheten är starkt begränsad och där demonstrationer är mer eller mindre förbjudna sedan revolutionen 2011, eller utvecklas missnöjheten till en ny revolution, likt de vi har sett i hela mellanöstern under 2000-talet?

Den 11 november vet vi svaret.

12309343_10153757892097509_1697063790_n

About the Author

- Chefredaktör för MENA Tidningen.se / Editor in Chief of MENA Tidningen.se

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>