Mellanöstern och Nordafrika Tidningen
Published On: Tue, Jun 11th, 2019

Världens dyraste tavla finns på saudi prinsens lyxyacht

Leonardo Da Vincis målning “Salvator Mundi” försvann spårlöst efter att ha sålts för 3,8 miljarder kronor på en auktion i New York 2017 av en anonym köpare. Nu har den äntligen återfunnits på den saudiarabiska kronprinsens Mohammed Bin Salmans lyxyacht. Det har framkommit att inköpet gjordes av en nära vän till kronprinsen.  Mohammeds båt sågs senast vid kusten runt Sharm el-Sheikh.

Salvator Mundi

Man hade på konstmuseet Louvren i Paris planerat ett 500-års jubileum till hösten 2019 där tavlan skulle visas upp tillsammans med andra verk av konstnären. Men då tavlan inte har kunnat lokaliserats hittills ställdes utställningen in. Tavlan ska vara ett av 20 verk som fortfararande finns kvar av renässanskonstnären.

Målningen föreställer Jesus, klädd i dräkt från 1500-talet som ger en välsignelse med sin höjda högra hand med två fingrar i kors och håller en glaskula i vänster hand.

Kronprinsens lyxyacht

Da Vinci skapade verket i Frankrike för Ludvig XII någon gång mellan 1506 och 1513. Den tros ha kommit till England med Henriette Maria av Frankrike 1625 då hon gifte sig med Karl I av England. Målningen finns registrerad som en del i Karl I:s samling och såldes sedan vidare 1763 till hertigen av Buckingham och Normanby, varefter den inte har gått att spåra fram tills år 1900 när en brittisk samlare, Francis Cook, övertog verket.

Tavlan tros här ha varit skadad efter restaureringsförsök som man försökte åtgärda. I början på förra seklet sågs också en efterföljare till Da Vinci, Bernardino Luini, som upphovspersonen till “Salvator Mundi”. 1958 gick tavlan till auktion där Francis Cooks ättlingar fick 450 kronor i betalt.

Priset steg sedan från 450 kronor till 2 miljarder mellan 1958 till 2013 därför att man upptäckte att ursprungskonstverket målats över till stor del och att Leonardo Da Vinci har gjort den. Senast, i New York, gick priset upp till 3,8 miljarder kronor.

 

About the Author