Mellanöstern och Nordafrika Tidningen
Published On: Sat, Dec 10th, 2016

Maha Mustafas konst uppfört på Dag Hammarskjölds plats

Maha Mustafas konst Passage är nu uppfört på Dag Hammarskjölds plats i Malmö. Som vinnare av en tävling där fyra konsnärer bjöds in av Malmö stads grupp för offentlig konst – Offkonstgruppen, kring den konstnärliga gestaltningen på platsen fick Maha Mustafa äran att synas med sitt verk.

Maha Mustafa har utbildat sig i fyra år på Konstakademin i Bagdad, Irak, i skulptur och keramik. Idag bor hon både i Malmö och i Toronto, Kanada.

Det vinnande förslaget Passage av konstnären Maha Mustafa beskrevs av bedömningsgruppen på följande vis:

“Passage är en storslagen gest som lockar till blick och beröring och som laddar rummet med rörelse, känsla och kraft. Materialens värme och kyla är ömsom expressiva, ömsom lågmälda med vattnet inom räckhåll för ögon, öron och hud. Denna uttrycksfulla platsgestaltning med lugnt vattenspel, en svepande bänk och ett magiskt konstverk kommer att ge Malmöborna en spännande och självklar mötesplats. Det är ett konstverk som kommer att älskas.”

Många tekniska frågor har dykt upp under genomförandet och komplexiteten kring utformningen av både stål, sten och vatten har varit en utmaning.

Samspelet mellan staden, konstnären och byggare har varit mycket gott och tätt.

Konstverket Passage av Maha Mustafa. Foto Lars Bendroth

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>