Mellanöstern och Nordafrika Tidningen
Published On: Sun, Jan 24th, 2016

Margot, det är inte bara du som ställer till det!

Megastormen Jonas härjar i USA, det har varit osedvanligt vintrigt och kallt i Sverige och här i Israel och Palestina väntas snöoväder när som helst. Det är lugnt, det finns en förklaring till all denna extrema väderlek.

Vi börjar med att titta närmare på stormen Jonas, en av de värsta snöstormarna i det amerikanska mannaminnet. Stormen går även under namnet ”Snowzilla” med referens till ett fiktivt dinosaurieliknande monster.

En annan beteckning på väderfenomenet har i dagarna dykt upp, nämligen “Snow-pocalypse”. Här framhålls att orsaken till Jonas är lika självklar som logisk. Det handlar om ett gudomligt ingripande.

Och det har med USA:s utrikespolitik i Mellanöstern att göra, speciellt eftersom den påverkat Israel negativt.

Det hävdar amerikanen Bill Koenig, författaren till boken “Eye to Eye: Facing the Consequences of Dividing Israel ” (2004).

Grundackordet i Koenigs resonemang är att det finns en tydlig samvarians mellan den amerikanska utrikespolitiken gentemot Israel och uppkomsten av stormar och orkaner på den nordamerikanska kontinenten.

Exempelvis, den så kallade “Perfect Storm” som 1991 ödelade New Englands kust hängde samman med Madridkonferensen samma år: President Bush den äldre avvek från den tydliga pro-israeliska politiken som Reagan tidigare hade haft. Bush framhöll fredsförhandlingar och överenskommelser om att erkänna palestinsk rätt till delar av det bibliska Israel.

Resultatet blev en perfekt storm.

Med denna Koeniska logik faller det sig helt naturligt att megasnöstormen drabbar USA. För en vecka sedan klargjorde president Obama att den amerikanska regeringen, som ett resultat av kärnkraftsavtalet med Iran, kommer att bistå den iranska regimen med finansiell hjälp.

Resultatet ser vi just nu. Stormen Jonas.

Koenig framhåller även att namnet Jonas betyder ”Guds gåva”. Kan det bli tydligare än så?

Således, anledningen till den stränga väderleken i Sverige där temperaturen krupit under minus 20 grader Celsius, spräckt avloppsrör och förfrusit bilmotorer, orsakat tågförseningar och mycket annat har en logisk förklaring.

Det måste vara Margot Wallström.

Att uttrycka oro och föreslå internationell utredning om eventuella israeliska utomrättsliga avrättningar kan bara resultera (förutom anklagelser om anti-semitism) i ett jäkla väder.

Det ger sannolikt än mer puff åt Koenigs resonemang att dessutom FN:s särskilda sändebud för mänskliga rättigheter på ockuperade palestinska områden uttryck liknande oro.

Var har denna organisation sitt huvudkontor? Kommentar överflödig.

Vad kan då den väntade snöstormen här i Israel och Palestina bero på? Den borde, enligt Koeniglogiken, orsakas av att även israeliska medborgarrättsorganisationer, exempelvis B’Tselem och Rabbis for Human Rigths, uttryckt oro och kritik mot de utomrättsliga avrättningarna.

I detta nu meddelar nyheterna att snön fallit i Hebron och på de israeliska bosättningarna där. Vi går från klarhet till klarhet.

Förra året i Israel och Palestina. Undar januari månad drog ovädret Hudra fram med stormbyar, regn, hagel och åska. Foto: Erik Törnlund (2015).

Förra året i Israel och Palestina. Undar januari månad drog ovädret Hudra fram med stormbyar, regn, hagel och åska. Foto: Erik Törnlund (2015).

About the Author

- Freelance Journalist.

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>