Mellanöstern och Nordafrika Tidningen
Published On: Mon, Apr 20th, 2015

Medelhavet har blivit en massgrav och vi står bara och tittar på

Nu måste flyktingfrågan tas på allvar av hela EU. 700 drunknade flyktingar i Medelhavet häromdagen, och politiker i hela EU står handfallna och häpna. Vad är ni så förvånade över?

Mannen från Syrien som förlorade sin gravida fru och två tvillingflickor. Familjen från samma ställe som förlorade sina söner vilket ledde till ett apatiskt tillstånd hos mamman och pojken från Palestina som klarade sig själv men förlorade sin syster och sin pappa i vågorna. De finns alla på riktigt. Jag vet. För jag har träffat dem. Gemensamt för de båtflyktingar jag har mött är att de alla vet om att vägen över havet är livsfarlig, de vet alla om att de, redan när de lämnar Libyen, kan bli nedskjutna av libysk mallis, de vet alla om att om inte mallisen tar dem kan båten vara undermålig och de vet alla om att båten troligen har betydligt fler människor på däck än vad som säkerhetsmässigt fungerar.

Människor är inte dumma. De vet om alla de faror som de kan bli utsatta för på den här trippen, ändå väljer de att försöka ta sig över Medelhavet till havs. Jag vill inte tänka på vad det är de flyr från som är så pass mycket värre, att de tycker att det är värt risken med den farliga resan, ofta med familj, för att försöka komma till Europa.

Boat_migrants_capsized_-_Kopia__2__s

2013 och 2014 jobbade jag med flyktingar på Malta. Jag mötte ett flertal av dessa båtflyktingar, bland annat var jag med och hjälpte överlevande människor i den omtalade Lampedusakatastrofen i oktober 2013, vilket är en i mängden av flyktingbåtar som kapsejsat i Medelhavet de senaste åren.

År 2013 tror man 2500 människor drunknade i havet på den farliga färden mellan Afrika och friheten i Europa. För 2014 finns ännu inga siffror, men redan i september förra året räknade man med att över 3000 flyktingar hade fått sätta livet till. I år kommer de siffrorna att slås med råge om ingenting görs åt nuvarande situation. Medelhavet har blivit en massgrav och vi står bara och tittar på.

Varför gör inte EU någonting?

Varför står politiker i hela EU och handfallna ser på och låtsas som att de inte visste någonting när det går undermåliga flyktingbåtar med mängder av människor i princip varje dag från Libyen? Varför lyssnar man inte på de länder i Europa, i det här fallet Italien och Malta, som praktiskt taget sliter arslet av sig ute på vattnet för att rädda människor och som så många gånger försökt få resterande av EU:s politiker att lyssna när de under flera års tid behöver hjälp med den flyktingström som blir tätare och tätare?

Enligt Dublinkonventionen måste en flykting stanna i det EU-land de kommer till först, det innebär att dennes arkiv och fingeravtryck finns i det landet, att deras framtid avgörs i det landet och att det landet ger dem uppehållstillstånd. Italien försöker, så gott de kan, ta emot flyktingarna. Malta, ett land som är en femtedel av Gotlands yta utan ett riktigt socialt system ens för sina egna medborgare, mäktar inte med den flyktingström som kommer över havet. Det måste vara dags att göra flyktingfrågan till en EU-fråga och inte att varje enskilt land ska ta ansvar för de flyktingar som kommer till dem först. Varenda medlemsstat i hela EU måste hjälpa till i den här frågan för att få en gångbar politik och kunna ta hand om de människor som kommer och som är i desperat behov av stöd, hjälp och vård. Det fungerar inte längre att stå handfallna för den flytkingström som troligen bara kommer att öka de närmsta åren, vi måste in med gemensamma insatser.

Att stänga gränserna genom att patrullera Europas yttre gränser mer vilket det har varit tal om, känns som en förkastlig idé. Människor kommer att komma ändå. De kommer ta risken ändå. Ingen människa vill fly från sitt land frivilligt, det finns alltid en anledning. Den anledningen är så pass allvarlig att det för dessa människor är värt att ta den stora risken det innebär att sätta sig och sin familj, ofta utan simkunskaper, på en undermålig båt som bara tar 200 personer men som när det kommer till flyktingsmugglare helt plötsligt tar upp till 500 passagerare. Att riskera att bli nedskjuten av polis innan de lämnat hamnen, att riskera att bli tillbakatvingad av Frontex och att riskera att dö i vågorna. Underskatta inte anledningen till att dessa människor ändå väljer att ta dessa risker för att försöka komma till Europa.

 

About the Author

- Chefredaktör för MENA Tidningen.se / Editor in Chief of MENA Tidningen.se

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>