Mellanöstern och Nordafrika Tidningen
Published On: Sun, Apr 5th, 2015

Menatidningen i Palestina – Parents Circle ger hopp på båda sidor

– Vi hade tänkt åka till stranden men min man behövde bara uträtta några ärenden och sa till oss att vi skulle vara klara om 20 minuter. Sedan gick han ut. Det var sista gången jag såg min man. Men det visste jag förstås inte då.

Amerikanskan Moira Jilani och hennes tre döttrar började klä sig för stranden, klockan gick, men hennes man som var palestinier kom inte hem. När klockan slog tre på eftermiddagen kom en släkting förbi och av det uttryck hon hade i ögonen förstod Moira direkt att något hade hänt.

– Chocken kom direkt naturligtvis, det var ingen som ville ge mig några svar på vad som hade hänt och jag kunde ju inte gå på begravning nu, jag var ju klädd för att åka till stranden? Jag förstod ingenting.

För Israelen Ben Kfir var det annorlunda. Hans dotter satt i den stora checkpointen och militäranläggningen på vägen mellan Jerusalem och Tel Aviv. Hon var kapten i den israeliska armén och var helt enkelt på fel plats – vid fel tillfälle, när en man, sänd från Hamas, sprängde sig i luften och tog sig själv och flera militärer med sig.

Hämd är ingen bra väg att gå

– Jag förstod direkt när jag såg tv-bilderna och såg ett fotografi på några ben, att min dotter var med i attacken men det dröjde ända till sent på kvällen innan någon kom från armén och berättade det för mig, säger Ben och fortsätter:

– Min första tanke var hämnd. Jag hade en pistol, jag kunde skjuta fem skott, jag gjorde upp en plan att gå till ett bygge där flera palestinier jobbade och använda alla skotten. Sedan ändrade jag mig, för om jag hämnas min dotter, kommer deras familjer att hämnas deras barn och cirkeln av blod kommer aldrig att få ett slut.

Både Moira och Ben har förlorat det värdefullaste en människa kan ha i konflikten, en  nära familjemedlem. Tillsammans är de därför med i Parents Circle.

Parents Circle är en förening som inte vill ha fler medlemmar, eftersom alla medlemmar har förlorat en närstående familjemedlem i konflikten. Föreningen är en samförening mellan både palestinska och israeliska invånare och ungefär 650 familjer är medlemmar idag.

Moira är en av alla de som förlorat är nära familjemedlem i konflikten då hennes man blev skjuten av militären när han var ute på ärenden.

Moira är en av alla de som förlorat är nära familjemedlem i konflikten då hennes man blev skjuten av militären när han var ute på ärenden.

The Parents Circle ger stöd i vardagen

Moira och Ben hävdar att det var när de mötte Parents Circle som de orkade se en morgondag och gå upp ur sängen överhuvudtaget. Idag föreläser man i skolor där ungdomarna snart ska in i militärtjänstgöring; den här kvällen satt ett 70-tal ungdomar från båda sidor med och lyssnade, många hade frågor efteråt; många grät när Moira och Ben berättade sina historier.

– Det spelar ingen roll om det är israeliska tårar eller palestinska, för den som har förlorat någon är det en lika ändlös sorg och tårarna smakar likadant. Det är så meningslöst. Ni är framtiden! Ni kan göra förändring genom att ta med våra historier i huvudet i framtiden. Kan jag och Moira sitta ner och prata utan problem, kan ni också göra det. Både idag, imorgon och om 20 år sa Ben innan föreläsningen avslutades.

Bens dotter var kapten i den israeliska armén när hon råkade ut för en självmordsbombare från Hamas.

Bens dotter var kapten i den israeliska armén när hon råkade ut för en självmordsbombare från  Hamas.

Fakta om The Parents Circle

Startades 1995 av några israeliska föräldrar som gick ihop för att stödja varandra efter att ha förlorat sina närstående till följd av konflikten.

1998 hölls första mötet med palestinska familjer från Gaza och från år 2000 är organisationen öppen för både israeler och palestinier med kontor i båda staterna.

Man jobbar för fred och mot det meningslösa våldet. Även om man anser att fred kan skipas på olika sätt är det framförallt våldet man vill ha slut på.

För att jobba med detta gör man filmer, utställningar och på olika sätt föreläser om sina erfarenheter.

En viktig del i föreläsningarna är att berätta för ungdomar som ska in i militärtjänsten om erfarenheterna att mista en nära familjemedlem och om det meningslösa våldet.

Parents Circles hemsida hittar du här. 

Det här monumentet, som föreställer en gravsten i ett glasrum, avtäcktes i mitten av mars på ett torg i Tel Aviv av The Parents Circle. För alla kommande offer i konflikten, israeliska som palestinska. En vecka senare sköts en 17-årig pojke till döds efter sammandrabbningar med israelisk militär under en demonstration i en by på Västbanken.

Det här monumentet, som föreställer en gravsten i ett glasrum, avtäcktes i mitten av mars på ett torg i Tel Aviv av The Parents Circle. För alla kommande offer i konflikten, israeliska som palestinska. En vecka senare sköts en 17-årig pojke till döds efter sammandrabbningar med israelisk militär under en demonstration i en by på Västbanken.

 

About the Author

- Chefredaktör för MENA Tidningen.se / Editor in Chief of MENA Tidningen.se

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>