Mellanöstern och Nordafrika Tidningen
Published On: Fri, Mar 20th, 2015

Mia Gröndahl aktuell med WOW – Women on Walls

Fredagen den 3:e april går festivalen Wow – Women on Walls av stapeln i Kairo. En kreativ explosion, under fem dagar, av graffiti- och gatukonst, filmvisningar, fotoutställningar, dans och musik. En hyllning till hjältinnan inom varje kvinna och en strävan att frigöra henne från all den ilska och rädsla som kedjar fast henne. 

 Initiativet (https://womenonwalls.org/) lanserades våren 2013 i Egypten och använder graffiti som ett medel att föra en debatt om kvinnofrågor och rättigheter, i syfte att öka den arabiska kvinnans delaktighet i samhället. WOW strävar också efter att stärka och synliggöra kvinnliga graffitikonstnärer i Egypten och Mellanöstern.

Festivalen bjuder på diverse konstprojekt, fotoutställningar, workshops och även filmvisningar såväl som heta debatter kring ämnet med MENA:s kulturelit.

Graffiti workshops finns dagligen på programmet där 20 konstnärer från hela Mellanöstern samlas för att fylla det offentliga rummet i Kairo med sin talang. I teamet finns representanter från bland annat Egypten, Libanon, Tunisien, Dubai, Bahrain, Jordanien och Sverige.

Mia är ständigt på väg till nya möten. In i nya projekt. Konst och mänskliga rättigheter är hennes stora passioner och allt som har med röda rosor att göra.

Mia är ständigt på väg till nya möten. In i nya projekt. Konst och mänskliga rättigheter är hennes stora passioner och allt som har med röda rosor att göra.

– Vi använder konsten för att diskutera en av de viktigaste ämnena i Mellanöstern och arabvärlden, kvinnors självförverkligande, vilket innefattar politiska, sociala, ekonomiska och kulturella frågor, säger Mia Gröndahl.

Konstnärssjäl med driv

Mia är journalist och fotograf och har aldrig ångrat att hon lämnade Sverige för Mellanöstern. Hon har dessutom författat sammanlagt tio böcker och hon har 17 000 följare på sin Facebooksida “Revolution Graffiti”.

Mia är ständigt på väg till nya möten. In i nya projekt. Konst och mänskliga rättigheter är hennes stora passioner och allt som har med röda rosor att göra. När Mia möter människor märks det att hon bryr sig om dem. Då hennes namn nämns brister många ut i ett stort leende.

Salma Al Gamal, en av de konstnärliga talangerna från WOW - Women on Walls, 2014.

Salma Al Gamal, en av de konstnärliga talangerna från WOW – Women on Walls, 2014.

Hon var en av de få svenskar som vågade sig ut till Tahrirtorget under revolutionens intensiva dagar 2011, vilket hon beskriver som en fullständigt euforisk erfarenhet, där människor över alla samhällsgränser gick samman för en gemensam sak. Dock säger hon det med vemod med tanke på hur situationen har utvecklat sig i Egypten sedan dess:

– Det för tankarna till en förälskelse som har börjat blekna.

Hennes familjs delaktighet i motståndsrörelsen under andra världskriget fungerar som en bestående påminnelse om att krig aldrig är avlägset.

Röda Rosor

De två ben Mia står på berör antingen samhällsfrågor eller trädgård. Hon var en av de första författarna i Sverige att ge ut trädgårdsböcker som likt många av hennes verk, blivit hyllat och prisbelönt.

Likväl som Mia har ett passionerat engagemang för trädgårdar, har hon också alltid haft ett brinnande intresse för Mellanöstern – ett område hon är expert på. Hon har rest mycket, skrivit, fotograferat, producerat radioprogram och dokumentärfilm om och från regionen. Palestinakonflikten som speciellt fångade Mias nyfikenhet och intresse har hon följt sedan tonåren.

Vad är det som har utvecklat dig allra mest som person i ditt liv?

– Det som har betytt mest för mig i min personliga utveckling är att jag är väldigt nyfiken. Jag känner att jag inte blir riktigt nöjd om jag inte har kollat upp saker.

– Det räcker inte för mig att bara höra talas om någonting, utan jag måste dit och kolla själv, ta reda på hur det egentligen förhåller sig, se det med egna ögon, förklarar Mia.

Ror på Nilen

Killahusets Trädgård (https://www.facebook.com/roselove.se) är den gård Mia köpte på Österlen för 30 år sedan som hon har utvecklat till ett blomstrande rosenparadis, och gården är en av de platser i världen hon verkligen känner harmoni på, men Mia säger samtidigt att hon kan uppleva samma känsla när hon är ute och ror på Nilen.

Numer spenderar hon vinterhalvåret i Egypten och somrarna på Österlen.

– Om jag ska sammanfatta mitt liv fram till nu är jag en enormt lycklig och priviligierad människa som har fått leva, i stort sett, ett liv som jag är. Att jag skulle sitta på en husbåt på Nilen kunde man aldrig tänka sig.

Facebook: www.facebook.com/womenonwalls.WOW

Wow - Women on Walls 3 - 7 april. Kairo, Egypten.

Wow – Women on Walls 3 – 7 april. Kairo, Egypten.


 

 

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>