Mellanöstern och Nordafrika Tidningen
Published On: Tue, Jan 14th, 2020

Minnesstunder för de omkomna ungdomarna

På morgonen den 8 januari 2020 träffades ett ukrainskt passagerarplan av irakiskt luftförsvar då det just lyft från flygplatsen i Teheran. Planet sprängdes i småbitar och ingen ombordvarande överlevde.

På samma sätt som tsunamikatastrofen på andra sidan jorden angick Sverige så angår denna katastrof Sverige. På planet fanns 17 personer som alla hörde hemma i Sverige. Några var svenska medborgare.

Av de 17 personer var 8 ungdomar med afghansk bakgrund som kommit till Sverige som ensamkommande. De hade alla fått uppehållstillstånd, de flesta för gymnasiestudier, och hade för första gången möjlighet att hälsa på sina familjer i Iran.

Dessa ungdomar var inte vilka som helst. De hade klarat alla svårigheter med flykten, väntan och osäkerheten i Sverige, slutligen studier och jobb för att kunna skaffa pass och flygbiljett. Flera hade konverterat till kristendom och utsatte sig för risker i Iran. Några hade varit aktiva i ungdomarnas egna rörelser och stött både andra ungdomar och de barnfamiljer som sittstrejkade på Norra Bantorget i somras.

Många hade inte bara afghanska vänner, utan också svenska familjer, kontaktpersoner, vänner och stödjare. Ett ungt par passade på att förlova sig i Iran – de köpte med sig fina kläder som de skulle ha på sin svenska förlovningsfest.

Dessa åtta ungdomar, tillsammans med de andra omkomna med iransk bakgrund, har nästan orsakat landssorg. Media skriver bara positiva saker om dem. Många, oavsett politiskt tillhörighet, har fördömt vad en känd SD-politiker uttryckte.

De omkomna har kallats “svenskar” av Stefan Löfven och av moderata politiker. “Hemmahörande i Sverige” är den vanligaste benämningen. Ingen ifrågasätter att Sverige var deras hem.

Det finns i Sverige kanske 9000 ungdomar som på samma sett ser Sverige som sitt hem. Men där Sverige inte vill att de ska få stanna.

Minnesstunden för de omkomna i flygolyckan i Iran är onsdagen 15 januari. 

I Stockholm på Sergels torg 17:00. 

I Storkyrkan i Gamla stan, Stockholm, klockan 18:00.

I Växjö vid Speakers Corner 17:00.

 

About the Author

- Ingrid Eckerman, initiativtagare till uppropet Stoppa utvisningarna av afghanska ungdomar! www.eckerman.nu