Mellanöstern och Nordafrika Tidningen
Published On: Wed, Aug 31st, 2016

Det svenska virket är råmaterialet som gör produktionen möjlig

Prima Interiors är ett medelstort familjeägt företag som tillverkat trämöbler med kvalitet sedan 1981. Hany Maria är idag ägare och chef för produktutvecklingen på fabriken som använder svenskt virke i stort sett till alla deras alster. Artiklar till sovrum, matsalar samt kök, soffor, bord och TV-hyllor är några exempel på fabrikaten.

Hany vill bygga vidare på det goda rykte fadern gett verksamheten. Det är målet och på så vis konkurrera med de stora företagen inom samma bransch. Från början fokuserade Prima Interiors främst på ergonomiska kontorsmöbler men Hany utvecklade det till inredningsprodukter och moderna trämöbler.

1385732_715002911857732_727863316_n

Hany Maria– Jag älskar de svenska tallarna! Furu är väldigt naturligt och vackert.

– Svenskt timmer är det viktigaste i produktionen. Vi använder det upp till 70 % i tillverkningen. Jag använder furu till den inre strukturen på produkterna för att ge möblerna hög hållbarhet.

Hanys far lärde upp honom inom konsten möbelsnickeri. Trots att han aldrig själv har sett barrträden i dess naturliga miljö försäkrar han sin kännedom om timmer.

– Att ha kunskap om ett träds ålder. Vilket virke som går att använda till möblemang är ett hantverk. Hur man hanterar fuktighet och undviker så att inte materialet spricker då man använder det för inredningsprodukter är en hel vetenskap.

– Detta lär man sig enbart genom lång erfarenhet av praktiskt arbete med virke. Det märker jag helt klart!

Med hjälp av det grafiska programmet 3 D MAX trollar Hany och hans unga team och skapar lyxprodukter för hemmet. Många kunder tar med egna designförslag. Man har även ett utvecklat ergonomiskt fokus i framställningen.

Den arabiska våren 2011 påverkade möbelfabriken Prima Interiors verksamhet under tre år. Många blev rädda och upphörde att handla samtidigt som råvarupriserna sköt i höjden. De ökade med hela 65 %. Nu har dock den egyptiska marknaden börjat återhämta sig. Men det är svårt för Hany att hålla försäljningspriserna nere då svenskt virke nu kostar 4200 SEK per m3 mot innan revolutionen då priset var 2600 SEK per m3.

Luxuösa slutprodukter finns ute hos distributörer där de marknadsförs för mycket höga priser till välbärgade kunder. Upp till 90 % tillhör denna målgrupp; samtidigt tycker Hany att det är viktigt att alla ska kunna ha råd med fin träinredning.

Framtiden, hur ser den ut för skogs- och trävarubranschen?

– Efterfrågan på äkta trä kommer aldrig att ta slut.

dreamstime_s_33631444

Vilken inställning har den yngre befolkningen gentemot möbler och inredning av trä?

– Ingen dålig inställning. Jag har ett nytt arbetsteam där medelåldern är 25 år och jag lär dem internationella mått och tillverkning.

Framtiden, hur ser den ut för skogs- och trävarubranschen?

– Globalt sett tillverkas en hel del konstgjorda material som mdf akryl- och kolfibrer i stället för trä för att bekämpa vissa faktorer som nedbrytning och enkel rengöring av objektets yta.

– Men efterfrågan på äkta trä kommer aldrig att ta slut.

– Jag gillar hur ni i Sverige har en balans mellan de träd ni hugger ner och planterar nya i dess ställe. Det är en fråga om ett ekologiskt tänk och att motverka att strypa planetens syreresurser.

I Egypten bor det cirka 80 miljoner människor, i Kairo 20 miljoner. 25 år är den vanligaste åldern i landet. I hela Mellanöstern och Nordafrika regionen finns en explosionsartad tillväxt av unga medborgare och därför också en stor marknad för försäljning av möbler och produkter av timmer från Sverige till denna del av världen.

14193699_306077823083158_1273808091_n

 

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>