Mellanöstern och Nordafrika Tidningen
Published On: Tue, Jan 20th, 2015

Mohamed Youssef, skådespelare i den egyptiska långfilmen “Bitter Sugar”: ”Jag valde inte filmen, filmen valde mig !”

Efter att ha återfått kontakten med en gammal skolkamrat från American University in Cairo, som blivit filmregissör satte de tillsamman i bilen och läste högt ur det nyskrivna manuset och hans kompis sprudlade av entusiasm inför sitt kommande långfilmsprojekt där han ville se Mohamed i huvudrollen. 

Mohamed blev förtjust i idén och inspirerades att följa med på filminspelningen. Han accepterade inledningsvis enbart en mindre roll, men det skulle snart skifta och bli så mycket mer än han någonsin hade kunnat föreställa sig.

Filmen blev en stor succé och en kvinnlig regissör uppmärksammade hans talang för skådespeleri och kontaktade honom för att erbjuda honom huvudrollen i hennes kommande film, vilket han gladeligen accepterade.

– Det kändes helt rätt och jag älskade det! Jag gillar att sätta mig in i hur någon annan lever sitt liv. Hur det känns att ha ett annat namn, en annan tro, ett annat jobb, säger Mohamed med glitter i ögonen.

Jobberbjudanden rasade in över honom och gav honom roller på filmduken, tv-serier, teater och även inom operan.

Mohamed är fatalist. Han har en övertygelse om att hans högre kraft ger honom precis de film- och TV-roller som det är meningen att han ska ha. Just nu är Mohamed involverad i en långfilmsproduktion som heter “Bitter Sugar” och regisseras av Hany Khalifa, som även stod för regin i filmen “Sahar El Layaly”. I TV-serien ”A girl called Zat” agerade han också nyligen älskare till  Zat. En roll Mohamed menar har eskalerat hans personliga utveckling mycket. Huvudrollerna innehar Nelly Karim och Baasem Samra.

– Det kändes helt rätt och jag älskade det! Jag gillar att sätta mig in i hur någon annan lever sitt liv.

– Det kändes helt rätt och jag älskade det! Jag gillar att sätta mig in i hur någon annan lever sitt liv.

Vilka filmstjärnor beundrar du allra mest?

– Ahmed Kamal lärde mig så mycket om livet och om drama, en fantastisk skådespelare och lärare. Också här i Egypten, Yehiya El Fakharane och Mahmoud Abd El Aziz. Utomlands, beundrar jag Al Pacino, Robert de Niro, Denzel Washington och Meryl Streep.

Vilka människor söker sig till ett liv som skådespelare?

– Svårt att säga. Känslomänniskor tror jag. De som upplever livet genom sina känslor  mer och även har ett mycket rikt fantasiliv. De som kan uppleva en djupare dimension av livet och som söker fred och kärlek.

Mohamed intygar att han aldrig valde att bli skådespelare medvetet, snarare att  filmen valde honom. Han började delta i workshops, minglade bland branschfolk och vidareutvecklade sig själv genom att bli mer involverad i filmindustrin.

 – Folk sa till mig: “Du är en naturbegåvning Mohamed! Du är en utmärkt skådespelare! Vi vill lära dig mer om drama!”

Mohamed är egyptier, dock född och uppväxt i Dubai, i Förenade Arabemiraten, men flyttade till Kairo då han var 21 år gammal. Han är den äldsta av tre bröder och många av hans familjemedlemmar bor idag utomlands.

Berätta om ett av dina bästa barndomsminnen!

– Jag var duktig på bordtennis när jag var i tioårsåldern, och när det var en turnering i skolan drömde jag om att öva hemma. Och en morgon när jag vaknade, hade min pappa köpt ett bordtennis bord till mig! Ett annat kärt minne är när jag fick min första hund.

Mohamed är idag 37 år, gift och har egna barn. Förutom sin skådespelarkarriär driver han även ett jordbruksföretag. Som person är han introvert och avgudar naturen och växter. Han njuter också i fulla drag vid medelhavets strand i Alexandria av att känna brisen mot sitt ansikte och stadens historia fascineras honom mycket.

Mohamed har hunnit rest en hel del och hans favoritland är Spanien, dess stränder och den smittsamma glädjen befolkningen äger.

10612914_803324993046618_2547926588858349839_n_s

Mohamed är egyptier, dock född och uppväxt i Dubai, i Förenade Arabemiraten, men flyttade till Kairo då han var 21 år gammal.

Om du inte hade varit skådespelare vad hade du varit då?

 – Jag gillar att skriva poesi, läsa narrationer och romaner. Jag är också förtjust i jordbruk, växter och att se dem blomma och sedan ta hand om dem.

Hur hanterar du avvisanden som skådespelare?

– Om det är meningen att jag ska vara skådespelare då kommer jag att vara det. Om det finns en roll för mig, då kommer jag att få den. Det jag kan göra är mitt bästa, gå på auditions och träffa regissörer.

När Mohamed berättade för sin far att han ville bli skådespelare, blev han inte så värst glad eftersom fadern hade planer på att sonen skulle ta över familjeverksamheten. Den andra utmaningen han mött är den höga nivån av underhåll av sin fysiska och psykiska hälsa som efterfrågas inom branschen. För att inte nämna nattlivet, förklarar han.

– Mycket läsande, att veta hur man ska gå till väga, insupande av kunnande. Man måste lära sig om hållning, om hur man ska tänka, och verkligen ta god hand om dig själv på alla sätt och vis och hela tiden vara fokuserad.

Mohamed intygar att han aldrig valde att bli skådespelare medvetet, snarare att filmen valde honom

Mohamed intygar att han aldrig valde att bli skådespelare medvetet, snarare att filmen valde honom

Vilken är din favoritfilm och varför?

– Svår fråga! Pursuit of Happyness” med Will Smith. Han förlorade allt. Hans fru lämnde honom med sonen och höga skulder, men han gav aldrig upp. Istället satsade han på sin dröm och fann vägar att få det att gå runt ekonomiskt.

När Mohamed har tid gillar han att titta på filmer som gestaltar det verkliga livet. Och om han kunde resa i tiden skulle han vilja träffa, den avlidna, egyptiska filmstjärnan Faten Hamama and fråga henne hur hon gjorde för att allt vara så redig i alla sina filmer.

Vad tror du är den viktigaste kvaliteten en skådespelare bör ha?

– Ärlighet mot sig själv och att veta vad du vill. Jag tror att desto ärligare du är mot dig själv, ju mer ärlig är du i alla dina angelägenheter, mer naturlig och du behöver inte heller anpassa ditt sätt att tänka.

Man ska vara äkta inte fejka, menar du?

– Ja, för att ju mer du är ärlig inför dig själv, desto äktare blir du framför kameran. Ju ärligare du är gentemot dig själv, desto mer kommer människor att tro på dig.

En kommunikation hjärta till hjärta?

 – Ja, precis så.

Se Mohamed agera: https://www.youtube.com/watch?v=oo6BrPaLvpY

Intervju av Mohamed Zayed Fawzy, Kairo, Egypten. Text. Elisa Grusell


About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>