Mellanöstern och Nordafrika Tidningen
Published On: Wed, Sep 14th, 2016

Möt Mina Wagih Wardakhan – en sann konstnärssjäl

Mina Wagih Wardakhan är en man med många strängar på sin lyra. Bland annat är han en begåvad konstnär med en särskild kärlek till trä, och en experimentell musiker som på scen improviserar med olika instrument för att skapa unik ambient musik.
– Konst berättar för oss om något verkligt i världen som vi borde upptäcka. Ett konstverk är som en skylt som visar oss vilken riktning vi bör gå, menar Mina.

29-årige Mina som bor i Kairo, Egypten har studerat filosofi, kemi, och konst på universitet. Han har också gått en utbildning i möbelsnickeri i England, något som har kommit väl till pass då han i dessa dagar främst fokuserar på träsnideri och möbeltillverkning.

Skapande har haft en central plats i Minas liv sedan tidiga barndomen, och hans föräldrar har alltid stöttat hans konstnärliga ambitioner. Enligt Mina har modern, som också är konstnärligt lagd, alltid varit en källa för inspiration och hon har uppmuntrat honom att hänge sig åt sina passioner och utforska sin kreativitet. Som ung pojke var broderi och sömnad ett av hans favoritintressen, men då han fick höra att ”det inte var manligt nog” lade Mina sytråden åt sidan till förmån för måleri.

Mina Wagih Wardakhan. Fotograf: Marwan Hatem Sherif

Mina Wagih Wardakhan. Fotograf: Marwan Hatem Sherif

En kärlek till naturliga material

– När jag har en bit trä i mina händer känner jag mig mer nära naturen.

Det tilltalar Mina att skapa rent praktiska saker. Det första han byggde i trä var en slags paviljong som restes på taket av huset han bodde i som barn. Bygget som han gjorde tillsammans med sin bror lämnade ett bestående spår; insikten att han var kapabel att bygga sitt eget skydd och sin egen  tillflyktsort från omvärlden gjorde ett permanent avtryck i hans själ.
Under årens lopp har Mina fortsätt att bygga på sin paviljong samtidigt som han har utforskat andra konstnärliga uttryck. Han har ägnat mycket av sin tid åt att måla tavlor och att fotografera, men för några år sedan togs hans kärlek till trä som material överhanden.
Det finns inte något som Mina inte kan skapa ur trä. Snidade figurer, lampor, hyllor, bord, stolar och sängar för att nämna några. Listan kan göras betydligt längre.

– Jag tycker om trä eftersom det är mindre bearbetat än exempelvis en målarduk. Det är ett naturmaterial som man kan börja att arbeta med omedelbart, oavsett om det gäller att skulptera eller att omvandla det till en möbel.

Fotograf: Marwan Hatem Sherif

Fotograf: Marwan Hatem Sherif

Förutom att konstruera möbler och dylikt reser Mina till olika delar av Egypten för att bygga geodetiska kupoler, det vill säga konstruktioner som består av ett rymdfackverk av pinnar i trä eller metall som monteras samman till ett nätliknande system av trianglar. Kunder efterfrågar kupolerna av olika anledningar; syftet kan vara att skapa ett utrymme för yoga eller som en avslappnande tillflyktsort under musikfestivaler.

Mina berättar att han inte har satsat särskilt mycket på marknadsföring, men på något vis har han blivit en relativt välkänd figur i Kairos kulturella och konstnärliga sammanhang. Köpare som hör talas om konstnären ryktesvägen kontaktar honom för att framföra sina önskemål om specialbeställda konstruktioner. I fjol spenderade Mina flera månader i Aswan där han möblerade 10 hotellrum. Han byggde sängar, bord, skrivbord, stolar, allt man kan tänka sig, av lastpallar.

Kommunikation genom musik

För två och ett halvt år sedan mötte Mina sångaren Sammy Sayed från det egyptiska death metal-bandet Scarab. Männen blev vänner och Mina fick frågan om han ville medverka i ett annat musikprojekt – Procession Towards the Unknown. Mina tackade ja utan att egentligen veta vad han gav sig in i.

– Jag visste inte vad jag hade att förvänta mig. Jag hade endast hört en av deras låtar på SoundCloud, och jag visste inte om eller hur jag skulle passa in. Men Sammy uppmuntrade mig och gav mig en chans att uttrycka vad jag kände djupt inom mig.

Utsikt inifrån en geodetisk kupol. Fotograf: Mina Wagih Wardakhan

Utsikt inifrån en geodetisk kupol. Fotograf: Mina Wagih Wardakhan

Procession Towards the Unknown spelar efter känsla istället för planerade låtar och noter. Ingenting är förberett eller förutbestämt förutom sångaren Sammys mantran. Musikerna är fria att spela precis vad de känner för, och även om bandets konserter är ren improvisation så blir resultatet inte så rörigt som man kanske skulle kunna tro. Publiken sitter ofta hänförda och blir känslomässigt medtagna; enligt Mina frammanar den ambienta musiken ett transliknande tillstånd.

– Jag skulle kalla vår musik för en sammanblandning av influenser snarare än fusion, för att med fusion finns det ofta harmoni och redigering. För mig är vårt sound en musikalisk översättning utav vad som sker omkring oss. Livet är inte enkelspårigt och vi bombarderas ständigt av olika ljud. Vi i bandet vet inte vart vår resa kommer att ta oss, därav namnet: procession mot det okända. (Procession towards the unknown.)

Mina älskar att skapa ljud med ovanliga instrument såsom tibetanska klangskålar, skallror och digeridoos. (Ett uråldrigt australiskt blåsinstrument.) Han säger sig vilja skapa improviserade speldon då det är en improviserad föreställning. Stenar och snäckskal, vattenflaskor och bitar av trä för att endast nämna ett fåtal av de saker som Mina använder sig av för att skapa rytmiska och nästan spirituella toner.

Minas målning. Fotograf: Mina Wagih Wardakhan

Minas målning. Fotograf: Mina Wagih Wardakhan

Konsten och livet

Mina talar passionerat om flera stora konstnärer som inspirerar honom. Salvador Dali, William Blake, Vincent Van Gogh, Jackson Pullok, för att nämna några. Han beundrar dem inte bara för deras konst, men för deras skapandeprocess och livshistorier. Mina fascineras av konstnärer som lider för sin konst.
Han hoppas att en dag kunna försörja sig på sitt skapande och leva ett gott, eller rentav extravagant liv som Dali, men säger samtidigt att han tror att hans framtid snarare kommer att likna den som för mindre bemedlade konstnärer, som Van Gogh.

Vilken är den viktigaste egenskapen som en konstnär borde besitta, i ditt tycke?

– Förmågan att fortsätta leva, att kunna skapa skrämmande konstverk utan att känna någon rädsla. Ihärdighet.

Mina är oftast ensam när han skapar sin konst, dock vill filosofen i honom poängtera att det är svårt att definiera ensamhet. Han säger att  egentligen är man aldrig, eller alltid, ensam, men vi kommer överens om att vi kan säga att han är fysiskt ensam när han skapar och bygger.

Mina Wagih Wardakhan. Fotograf: Marwan Hatem Sherif

Mina Wagih Wardakhan. Fotograf: Marwan Hatem Sherif

Vart kommer din inspiration från?

– Från mina minnen. Mina konstverk reflekterar viktiga händelser i mitt liv eller viktiga minnen. Minnesbilder som jag ibland vill förändra. I mina verk förmedlar jag känslorna från minnena.

Mina planerar att starta upp ett företag för att sälja sina geodetiska kupoler i större utsträckning. Förutom själva strukturen hoppas han att också kunna sälja tillhörande egengjorda inredningsprodukter och möbler.

– Jag vill tillhandahålla ett färdigt utrymme då jag vill förmedla mer än att bara sätta ihop pinnar till kupolen. Att skapa ett helt utrymme visar mer av mig själv. Men jag gör vad kunden vill ha.

Läs mer om Mina och hans konst här: https://redearedgnome.blogspot.com, https://www.youtube.com/user/goatieflowers

 

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>