Mellanöstern och Nordafrika Tidningen
Published On: Sun, Feb 1st, 2015

Multitalangen Tamer Youssef gör Tellus

Serietecknaren Tamer Youssefs dagar börjar vid gryningen på en av Egyptens största nyhetstidningar, Ahram.  Han illustrerar, i serieteckningar, kända profiler världen över och alla heta debatter de är involverade i. Han sållar från klockan 04.00 bland de allra senaste globala nyheterna och skapar karikatyrer inom allt från sociala frågor till sport. 

Allt som hans talang uppmanar honom till.

– Jag minns att vid ett tillfälle, kring tiden runt Irakkriget 1991, då amerikanerna sökte efter en ny president för Irak, samtidigt som det var en lokalnyhet som behövde täckas, då kombinerade jag karikatyrer om sport och politik och det blev riktigt roligt, säger Tamer med en djup behaglig stämma.

Tamer Youssef, serietecknaren.

Tamer Youssef, serietecknaren.

Tamer är serietecknare, illustratör, dokumentärfilmare, producent, regissör, TV- och radiojournalist, TV- och filmmanusförfattare samt föredragshållare på universitet i Mellanöstern, Nordafrika, Europa och i USA, eftersom han även har två doktorandexamina.

På sin fritid har han alltid gillat att sporta, särskilt förtjust är han i body building, vattenpolo, fotboll och boxning.

Han har uppdrag över hela världen som serietecknare och frilansare inom allt som hans flexibilitet täcker. Han identifierar sig starkt med det franska språket och dess kultur, han har bott i Belgien men även studerat i Paris och talar franska, arabiska, engelska, spanska och lite italienska. Mellan 2005 – 2010 var han fast bosatt i USA men återvände hem precis då revolutionen bröt ut, tillsamman med sin fru och deras två söner.

När upptäckte du din talang för att teckna?

– Det är en lång historia. Men jag började teckna och måla redan i skolan där vi hade en instruktör, Saad Mitry, som är en mycket internationellt känd konstnär. Hans skulpturer finns bland annat i Vita huset i Washington D.C. och i Knesset, parlamentsbyggnaden i Jerusalem. Han inspirerade mig mycket.

Allting vände i Tamers liv i de sena tonåren då han deltog i en tävling som den äldsta och mest prestigefyllda nyhetstidningen på franska i Egypten ”Le Progrès Egyptien” hade på 80-talet med den seriekaraktär han hade skapat. Som i sin tur ledde till att han bjöds in som medarbetare på tidningen. Efter det, har han varit i ett ständigt flöde yrkesmässigt.

Sin första doktorandexamen erhöll han i Paris i masskommunikation och den andra på UC Berkley i Kalifornien. Han jobbar regelbundet i San Fransiso på The Art Academy och under sin längre vistelse där hade han ett hus med utsikt över det stilla havet.

En del möten i Amerika berörde honom extra mycket.

– Jag träffade Robin Williams. Han var enkel och rolig. Vi tog foto med honom och mig tillsammans. Jag förstår inte vad som hände med honom, konstaterar Tamer känslofyllt samtidigt som han sänker blicken.

Kändisar

Här riktas samtalet för ett ögonblick in på kändisar och jag nämner att första gången jag var i Kairo sopades gatorna kliniskt rena, för hand, ända upp till pyramiderna, för att president Bill Clinton skulle besöka metropolen.

Vilket för Tamers tankar till personligheter han haft förmånen att möta hemma i Egypten. Storheter som Sting och även actionfilmstjärnan Jackie Chan var han den enda som fick möjlighet att intervju av alla journalister i hela Egypten. Och här kryper det fram att Tamers egens släkt är av säregen art vad gäller Egyptens historia.

Tamer1_s

Tamer Youssefs egentliga efternamn är Solinan, precis som hans farfar Ahmed Abon Solinan som på slutet av 1800-talet var den allra första att importera tryckpressen till Afrika och Mellanöstern. Något Tamer är oerhört stolt över, och han förklarar att det första tryckeriet ”Rose El Youssef” grundades av hans anfader. Tryckpressens närvaro var något som eskalerade renässansens intåg i MENA-området.

Har du agent när du jobbar som serietecknare?

– Systemet i Egypten är helt annorlunda mot det i Europa och USA. I USA måste man ha en agent som sköter marknadsföringen. Där är jag med i ”The Cartoonist and Writers Syndicate” som startades av Läderlappens skapare Jerry Robinsson, konstaterar Tamer.

Berätta om de dokumentärfilmer du har producerat!

– De flesta dokumentärfilmer jag har gjort har producerats genom Al Jazeera och Quatar. Jag har arbetat som manusförfattare, filmproducent och regissör, även för egyptiska TV-serier vid ett av landets främsta produktionsbolag, Mohomod Elis.

Brukar du skriva manus till dokumentärfilmerna eller skapar du i stundens flöde?

– Minns du när vi talades vid per telefon för några veckor sedan? Då förberedde jag ett TV-program som regissör! Jag gjorde alla förberedelser och hade intervjufrågorna klara, men när deltagarna undrade vad vi kommer att tala om under direktsändningen svarade jag att: så snart kamerorna rullar får ni veta det!

Tamer har märkt att resultatet av intervjuer blir mer levande om man går till väga på detta viset. Vare sig det rör sig om intervjuer i en dokumentärfilm eller i ett direktsänt TV- program. Han konstaterar att han är noga med att vara väl förberedd och angelägen om att vara organiserad.

Om du kunde resa i tiden vem skulle du vilja träffa då och varför?

– Gandi, president Nasser och profeten Muhammed. För att de var ledare och visste hur man skulle bemöta folket.

Vad skulle du prata med dem om?

Politik.

Vid frågan vilken hemlig talang Tamer har menar han att det inte är någon hemlighet men att han älskar öknar och har utforskat Sahara öknen och även öknen mot Sudans gräns i södra Egypten, såväl som Sinai. Där finner han sig själv och hittar kraft. Hans europeiska vänner tar han gärna med hit för att visa dem sin oas.

Tamer_i_kafe_s

Hur ser du på det som hände i Paris, med Charlie Hedbo?

– Du och jag talade ju om yttrandefrihet. I Frankrike är det helt annorlunda mot än i Egypten. De har yttrandefrihet med allt! Men de begick ett stort misstag, de använde yttrandefriheten mot åsiktsfriheten.

– Om du är kristen till exempel, så kan jag inte göra narr av Jesus. Det är inte acceptabelt.

Tamer träffade under sin tid i Paris journalisterna från Charlie Hedbo redaktionen och har länge varit upprörd över deras tillvägagångssätt.

Var är hemma för dig?

– Hemma är ingen destination, utan det handlar mer om människorna på en plats. Jag trivs i Rumäninen, dit har jag rest så många gånger och också Syrien och Thailand.

Vad har du för planer för 2015?

– Jag har så många projekt! Ett av dem är att fokusera på mina akademiska tal och föreläsningar. Jag reser till Marocko för att hålla föreläsningar, Frankrike och även till UC Berkley i USA. 2015 kommer att bli ett akademiskt år.

Hemsida: https://www.flickr.com/photos/tameryoussef

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>