Mellanöstern och Nordafrika Tidningen
Published On: Fri, Nov 13th, 2015

Något är mycket ruttet i den danska staten

Nyligen meddelade Danmarks integrationsminister Inger Støjberg och statsminister Lars Løkke Rasmussen att ”Dansk polis ska få visitera flyktingar i jakt på pengar”. Jag känner nästan att det inte ens behövs kommenteras. Detta förslag borde inte ens komma upp till diskussion. Men nu är vi där. Danska staten stjäl ifrån folk på flykt, och vi tvingas ta ställning till en sådan sak.

Nu är Danmark inte direkt känt för att vara ett välkomnande land. De har tidigare spridit texter i arabisk media som beskriver hur dåligt den danska staten behandlar flyktingar, i ett försök att minska antalet asylsökande. Och nu, fredagen den 13e november, presenterar de alltså 34 punkter som är ämnade att få Danmark att framstå som ett mindre attraktivt land att söka asyl i.

Det hela påminner om då den tyska staten påstod att judarna var en ekonomisk börda på samhället, varför de fick sina värdesaker beslagtagna för att betala denna kostnad. Liknelser till nazisterna och deras fruktansvärda krigsbrott ska inte göras med lätthet, men i detta fall så är det svårt att undvika. Det som skedde var nämligen just att judarna sågs som en ekonomisk börda och därför tvingades betala för sin egen existens på ett sätt utan dess like. Är inte det precis så som Danmarks högerregering resonerar nu, att flyktingarna kostar, och därför ska de betala, vare sig de vill eller inte?

Skor från flyktingbarn i Ungern (foto: Mstyslav Chernov)

Skor från flyktingbarn i Ungern (foto: Mstyslav Chernov)

Skor från Auschwitz offer (foto: Oleg Yukanov)

Skor från Auschwitz offer (foto: Oleg Yukanov)

 

 

 

 

 

 

Ingen väljer flykt. Därför är det också orimligt att kräva betalning för den. Som om det inte vore nog vad dessa människor (det är människor vi pratar om) tvingas utstå? De har redan betalat mer än vad någon människa någonsin ska behöva betala för att få fortsätta leva.

År 1941 presenterade dåvarande president Franklin D. Roosevelt vad han kallade ”de fyra friheterna”. Och även om de presenterades som friheter så var innebörden mer någonting som liknar grundläggande mänskliga rättigheter som varje stat ska garantera dess invånare. Detta kom även att bli en viktig grundpelare för FN:s deklaration om mänskliga rättigheter. En av dessa är rätten till en tillfredsställande levnadsstandard. En annan är rätten att leva utan rädsla. Båda dessa är skäl för att söka asyl i ett annat land. Båda dessa är något som varje land måste kunna garantera. Danmark verkar däremot inte vilja garantera dessa rättigheter. De försöker sätta likhetstecken mellan ekonomiskt värde och människovärde. Det är en modern stat ovärdigt.

Det är fullständigt oacceptabelt, och Sverige, EU, OECD och FN, bland andra, bör å det starkaste fördöma de metoder med vilka Danmark avvisar sitt ansvar som stat. Det är inte att säga att Sveriges eller EU:s flyktingpolitik är mycket bättre. Sverige införde nyligen gränskontroller, och EU fortsätter vara handlingsförlamade samtidigt som medelhavet förvandlas till massgrav. Men att Danmark tillåts fortsätta sätta nya lågvattenmärken och frångå allt vad internationella konventioner och ansvarstagande heter, det innebär inget annat än att vi visar hur lite vi har lärt oss ifrån vår egen Europeiska historia. Den som påstått ska ha varit inspirationen till EU:s skapande.

Att inte agera nu – att inte säga ifrån när Danmark fortsätter med denna omänskliga politik – det är ett nederlag för hela Europa och det fredsprojekt som EU säger sig vara.

About the Author

- Contributor and co-founder of MENAtidningen.se, and former Director of Studies for Middle Eastern Studies at Stockholm University. Graduate student at the University of Cambridge, researching feminist activism in Saudi Arabia and Egypt. Mostly writes about Arab media, gender, politics and popular culture.

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>