Mellanöstern och Nordafrika Tidningen
Published On: Thu, Feb 27th, 2020

Ny kampanj av Clowner utan Gränser: Vi måste lyssna på tjejer på flykt!

Clowner utan Gränser lyfter den nya kampanjen Listen up! om tjejer på flykt. Vi måste sluta prata om och börja prata med och lyssna på deras berättelser, drömmar och budskap till omvärlden. 

 

– Både i Sverige och internationellt ser vi just nu en enorm rörelse bland unga som engagerar sig ibland annat klimatfrågan och står upp för mänskliga rättigheter. Men det finns fler Malala Yousafzais och Greta Thunbergs där ute. Clowner utan Gränser har arbetat med barn och unga på flykt i 23 år och vet att varje tjej på flykt är en förändringsaktör bara vi ger dem chansen. Det börjar med att vi lyssnar, säger Karin Tennemar, projektledare för Clowner utan Gränsers kampanj Listen up!.

I kampanjen får vi möta Marzieh Kheir Khah som kom till Sverige på flykt som 19-åring. I maj i år går hennes tillfälliga uppehållstillstånd ut. Marzieh drömmer om att bli filmskapare och göra filmer som förändrar världen. Men mest av allt drömmer hon om att bo tillsammans med sin familj igen på en trygg plats.

– Jag ville vara med i Clowner utan Gränsers kampanj för att människor ska förstå mer om min situation och om hundratusentals andra människors liknande historier. Jag vill visa att jag inte bara är ”en flykting” utan en människa som har drömmar och mål precis som alla andra, säger Marzieh Kheir Khah.

Projektet Listen up! är framtaget av Clowner utan Gränser i samarbete med What Took You So Long? och har finansierats av biståndsmyndigheten Sida. Ansvaret för innehållet är uteslutande Clowner utan Gränsers.

Clowner utan GränserClowner utan Gränser är en ideell organisation som arbetar för att ta skratt, hopp och drömmar till barn i utsatthet runt om i världen. Man har mött nästan 2 miljoner barn i världens krigs- och krisområden. När andra organisationer gör så att människor överlever, fyller Clowner utan Gränser livet med mening igen. Granskas av Svensk Insamlingskontroll och har 90-konto. www.clownerutangranser.se.

What took you so long?What took you so long är ett internationellt produktionsbolag som arbetar med stora och små aktörer. Målet är att skapa en hållbar och jämställd värld tillsammans med deras kunder. I tio år har What took you so long arbetat i mer än 80 länder med produktioner och workshops, tillsammans med de största och minsta organisationerna och företagen. www.whattookyousolong.org.

About the Author