Mellanöstern och Nordafrika Tidningen
Published On: Wed, Feb 12th, 2020

Nyans – för muslimers talan till valet

Partiet Nyans som ställer upp till valet hösten 2020 vill att muslimer ska erkännas som en särskild minoritet och att islamofobi ska få en egen brottsrubricering. Ordförande och initiativtagare för partiet, Mikail Yüksel, menar att många muslimer dagligen kränks och diskrimineras på grund av deras religionstillhörighet vilket han är hoppfull Nyans ska kunna motverka.

– Sveriges muslimer upplever dagligen både fysiska och verbala personangrepp av rasistisk karaktär, säger ordförande för Nyans Mikail Yüksel.

Mikail har själv turkiskt ursprung. Han kom till Sverige år 2001, och har själv aldrig skytt hårt arbete men ville samtidigt  utbildat sig. På Göteborgs universitet har han studerat till en kandidatexamen i Europa- och statsvetenskap och en masterexamen i offentlig förvaltning.

Sedan 2014 har han varit aktiv inom politiken och vill fokusera på att driva frågan om förtrycket mot muslimer. Efter valet 2018 stod det klart för Mikail att Sverige behöver ett nytt parti på grund av den växande populismen med främlingsfientliga förtecken som har fått samtliga etablerade partier att närma sig varandra alltmer i frågor rörande integration och religion.

– Libereraler är inte längre liberaler och socialister är inte längre socialister. Retoriker mot landets minoritetsgrupper hårdnar ständigt samtidigt som arbetslösheten och bostadsbristen ökar, säger Mikail.

Han anser också att den bisarra verklighet som existerar idag endast kan ändras genom ett nytänkande parti där man prioriterar medmänniskans framtid över ideologier och partipolitik.

Mikail hamnade i blåsväder inför förra valet där han stod högt upp på riksdagslistan för Centerpartiet i Göteborg men tvingades bort. Anledningen var att han anklagades för att ha dolt sitt samröre med den högerextrema turkiska organisationen Grå vargarna. Yüksel själv säger att han var öppen med att han erbjudits av gruppen att bilda en lokal organisation i Sverige men tackat nej. Han tar också avstånd från samtliga politiska partier i Turkiet.

About the Author