Mellanöstern och Nordafrika Tidningen
Published On: Sat, Jan 16th, 2016

Ölbryggare i Palestina

Nadim Khoury driver Palestinas första ölbryggeri. Det är ett familjeföretag och dottern Madees Khoury kan titulera sig som den första kvinnliga palestinska bryggerimästaren.

– Jag är fast besluten att producera öl med hög kvalité och visa att vi palestinier är vanliga människor, framhåller Nadim Khoury.

I början på 1990-talet kom Nadim Khoury hem från USA efter några års studier och med sig hade han en idé om att starta ett ölbryggeri. Tidpunkten var vältajmad; 1993 slöts Osloavtalet mellan palestinier och israeler.

En palestinsk framtidsoptimism präglade närmsta tiden efter avtalet vilket sporrade till företagande och investeringar. Nadim Khourys far, företagare i resebranschen, stödde helhjärtat idén och sa till sin son:

– Varför inte starta ett bryggeri här i Palestina? Det blir det enda i sitt slag eftersom det inte finns något palestinskt öl.

Sagt och gjort, Nadim Khoury grundade tillsammans med sin bror Taybeh Brewing Company och 1994 stod ölbryggeriet färdigt. Bryggeriet ligger i den lilla palestinska byn Taybeh, familjen Khourys hemvist sedan flera generationer.

Utmaningarna är många

Verksamheten bedrivs på ockuperade Västbanken. Israeliska bosättningar finns uppförda i området, regelverken har uppförts av ockupationsmakten vilket försvårar exempelvis export av den färdiga ölen, liksom importen av tjeckisk humle. Muren runt Västbanken innebär kostsam logistik, liksom att vattenbristen ständigt gör sig påmind.

Det är svårt att tala om ett företagande på lika villkor om vi jämför med hur israeliska bosättarprodukter tillverkas och transporteras. Taybehbryggeriet har – trots allt – lyckats överleva och utvecklats.

Rundtur i bryggeriet

Den första kvinnliga bryggerimästaren i Palestina, Madees Khoury, guidar oss och berättar om öltillverkningen. Hon är med sitt yrke både unik och annorlunda, vilket hon framhåller, men att det samtidigt skickar signaler till övriga samhället.

– Vi kvinnor är inte längre bara hemmafruar och lärare, utan även företagare och läkare, och till och med bryggerimästare.

Foto: Erik Törnlund (2016).

Madees Khoury. Foto: Erik Törnlund (2016).

Öltillverkningen följer de tyska renhetslagarna från 1516 och här producerar ljus lager, mörkt öl, ale och ett ljust vetebaserat öl med lägre alkoholhalt (3,5 procent). För den muslimska marknaden finns ett helt alkoholfritt öl och under våren lanseras en IPA.

Bryggeriet använder traditionell tysk toppjäsning och lagring. Madees Khoury förklarar närmare hur de olika momenten hänger ihop under öltillverkningen: från malt och humle till tappning i flaskor och paketering.

Av det som tillverkas här i Taybeh exporteras ca 10 procent utomlands, främst till Europa, resten säljs på Västbanken och i Israel. De har även licenstillverkning i Tyskland. Systembolaget har ölen i beställningssortimentet.

Med egen Oktoberfestival

Taybeh är en kristen palestinsk by och här bor ungefär 1400 människor. Byn har två kyrkor och platsen är känd från Bibeln där det står att Jesus stannade till här på väg till Jerusalem.

Intressant är att ungefär 50 procent av avsättningsmarknaden för ölen återfinns på Västbanken. Andelen kristna palestinier – vilka tillhör den grupp som dricker alkohol – uppgår här till knappt två procent av en totalbefolkning på ca 2,5 miljoner, vilket skvallrar om att andelen sekulära muslimer är nog så stor.

Taybeh har dessutom en årligen återkommande Oktoberfest. Vad annars?

Foto: Erik Törnlund (2015).

Foto: Erik Törnlund (2016).

Vi provar oss fram

Att olika öl smakar olika är knappast en nyhet.  Men eftersom undertecknad föredrar franska röda viner från Bordeaux och Rhônedalen, är det sig högst rimligt att fråga någon kunnig på området. Ölprovning är inte min kopp te så att säga.

Valet faller på Torbjörn Josefsson, en bekant från Umeå, som jag tagit med till Taybeh. Han är en riktig konnässör när det gäller öl och bekant med allt ifrån amerikanska mikrobryggerier till tyska biergartens.

Efter att ha dukat upp och avsmakat tre sorter slår konnässör Josefsson fast att det går att urskilja ett gemensamt drag hos dem alla.

– Helhetsintrycket är att ölen från Taybeh är rund i smaken, de har alla en mild framtoning, oavsett om det är mörkt eller ljust öl, och kan därför falla många i smaken.

Taybeh Golden är den mest producerade. Det är en ljus lager med fyllig, rund smak och tydlig fruktighet. Den kännetecknas inte av någon utpräglad humle eller citrussmak och beskan är inte lika uttalad som hos andra ljusa lageröl, konstaterar Torbjörn Josefsson.

– Den kan liknas vid en cross-over mellan mild ale och pilsner, vilket återspeglar att det bryggts enligt tysk toppjäsning med efterföljande kall lagring.

Undertecknad klarar åtminstone drista att färgen är vacker.

Foto: Erik Törnlund (2016).

Foto: Erik Törnlund (2016).

Den mörka ölsorten, Taybeh Dark, har en mer utpräglad humle och maltkaraktär.

– Den är samtidigt välbalanserad och jag vill snarare kalla den en mörk lager, menar konnässören.

Den är helt klart modest jämfört med andra sorters mörka öler, konstaterar jag.

Den vita ölen, Taybeh White, innehåller relativt lite kolsyra, påminner om mellanöl vilket präglar just den här sorten som bygger på belgisk tradition med överjäst öl, framhåller konnässör Josefsson.

– En snäll veteöl med tydlig citruskaraktär, ett utmärkt öl att dricka under den varma årstiden.

Associationerna hos undertecknad går till en lätt touch av apelsinskal.

Fler bryggerier

Ett nytt palestinskt ölbryggeri, Shepherds Beer, öppnade tidigare i somras. En ny konkurrent på marknaden vilket bryggerimästare Madees Khoury inte ser några problem med, tvärtom.

– Konkurrens är bra, det ger drivkraft till att utvecklas och bli bättre på sitt hantverk. Och vem har något emot god palestinsk öl, säger hon med stort leende.

About the Author

- Freelance Journalist.

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>