Mellanöstern och Nordafrika Tidningen
Published On: Tue, Jan 20th, 2015

Om Charlie Hebdo: “Att kränka så många och skildras som hjältar?”

dreamstime_s_28411501Facebook har förändrats mycket på de sex åren jag har haft det. Man kan få veta detaljer om sina vänner och bekanta. Om någon gillar en bild eller kommenterar och facebook tycker det är relevant för mig så dyker det också upp i mitt nyhetsflöde. Det har både för och nackdelar och för tankarna till en incident strax efter Charlie Hebdo-nyheten, då jag som vanligt satt och skrollade framför min dator samtidigt som jag intog en måltid mat.

Helt plötsligt upptäckte jag ett inlägg som en av mina facebookvänner hade kommenterat på som hen verkligen instämde med.

Det som fångade mitt intresse var två viktiga namn, Jesus och Muhammed. Någon hade skrivit ett inlägg där hen jämförde dessa två med varandra och resultatet av inlägget blev att profeten Muhammed framstod som en ond människa.

Det fick mig att undra om yttrandefrihet bör förknippas med kränkningar och oförskämda karikatyrer ? Varför ska tidningen Charile Hebdo framstå som en hjälte och en röst för yttrandefrihet? Naturligtvis, är det fel det som hände tidningen, det är vi alla överens om. Men hade tidningen rätten att kränka en hel religion och dess profet? Folk läser en nyhetsartikel och ser att den stora massan agerar på ett särskilt vis och då tänker de: ”Jaha, då kanske jag ska göra likadant, och skriva ett inlägg där jag visar mitt stöd?” Och det är inget fel med det, det är bra att de visar empati för det inträffade, men att förknippa det de gör med yttrandefrihet och få Charlie Hebdo att framstå som en hjälte i denna värld, en tidning som förolämpar 1,3 miljarder av världens befolkning; Varför koncentrerar de sig inte på viktigare saker i det här livet?

Som till exempel allt som händer just nu i mellanöstern, är inte det värt lägga och ge sin uppmärksamhet och energi på det i stället? I Afrika dör barn av svält. Nigerias befolkning går på knäna. I Kina sker massor av kränkningar av människans yttrandefrihet. I Nordkorea censureras internet, bara för att nämna några få av ohyggligheterna som i denna stund pågår på moder jord.

Yttrandefrihet är ett begrepp som väger tyngre än ett blad från ritblocket där karikatyrer tecknas som medvetet gör många ledsna och arga. Tidningen är allt annat än en symbol för det. Tidningen vägrar respektera andra människors tro. Sedan det som inträffade på den är självklart hemskt.

Det är aldrig rätt att ta en människas liv. Och det var terrorister som orsakade det, som inte hade något med Islam att göra, istället använde de snarare religionen för att skapa en grogrund för konflikter vilket är tvärtemot vad de allra flesta muslimer önskar.

Det är de äkta muslimerna i väst som kommer att få betala det högsta priset i längden. Som alltmer måste förklara att det är skillnad på Islam och terrorism.

Publicerat 2015-01-18 Författare Aiya Mohsen

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>