Mellanöstern och Nordafrika Tidningen
Published On: Tue, Oct 20th, 2015

Om jag vore politiker…

…fick frågan i en intervju igår om hur jag ser på framtiden med flyktingströmmen och hur jag själv skulle lösa de problem som faktiskt kan uppkomma i takt med att allt fler människor flyr av olika skäl. 

Nu är jag tack och lov ingen politiker, men även jag kan i mitt jobb på kommunal nivå se de problem man ändå måste jobba med. Jag vill dock poängtera att det inte är ett alternativ från vilken synvinkel som helst att skicka tillbaka flyktingarna och stänga gränser och det oavsett om de kommer direkt från kriget i Syrien eller ett flyktingläger i Jordanien, Eritreas vidriga diktatur alternativt Afghanistans talibanstyre. Oavsett vilket finns det anledningar varför man flyr och oavsett vilket finns det anledningar till att vi inte ska skicka hem dem. Må vara att det handlar om etik – moral – konventioner – lagar eller något annat. Alla människor ska ha rätt att utredas i en asylansökan enligt de lagar och regler vi har här i Sverige (och som är en av de bra sakerna med Sverige – vi står för vad vi har skrivit på och agerar där efter).

Vad svarade jag då?

Jo. Internationellt sett är detta självklart en fråga som egentligen EU ska hantera. Jag tycker att ALLA EU-länder ska vara med och betala ett bidrag i medlemsavgiften som går direkt till hanterandet av flyktingkrisen. De länder som vägrar ta emot flyktingar får helt enkelt betala en högre avgift och de länder som väljer att ta emot flyktingarna ska kunna få tillräckligt med bidrag så de har råd att rusta upp skola, omsorg, boenden och så vidare med dessa pengar. Det ska också självklart vara något man måste ha koll på, det ska inte gå, som man på Malta till exempel gjorde, köpa fina bilar till vakterna i lägren utan pengarna ska gå just till det som behövs i samhället för att öka befolkningen snabbare än beräknat. På så sätt skulle alla medlemsländer i EU vara med och betala kalaset, men bara de som känner att de faktiskt  vill ta emot flyktingar gör det, och tjänar en hacka på köpet (för vem vill inte ha fler lärare i skolan och fler bostäder till exempel?). Jag är säkert på att ett liknande system skulle vara det bästa för tillfället – men förstår att vägen är lång dit.

Då återstår att tänka nationellt. Och vad är det självklara att göra? Jo, att lägga ner vapenindustrin. Det finns faktiskt inget bra argument på varför vi ska ha vapenindustrin. De tyngsta argumenten är att vi tjänar så pass mycket pengar på vapenindustrin att vi inte kan lägga ner den, och att den genererar för många arbetstillfällen som går till spillo.

Dessa två argument tycker jag vi dödar här och nu. Nej. Vi tjänar inga direkta pengar på vapenindustrin. Vapen tillverkas av privata bolag framförallt. Har du mängder av aktier i dessa bolag, visst. Då är du en vinnare, jag säger inget om det. Du är en vinnare på andras bekostnad. För det är ingen nyhet att svenska vapen dödar. Att människor faktiskt måste fly på grund av svenska vapen. Vi VET att svenska vapen florerar i hela mellanöstern. Vi VET att IS förfogar över svenska vapen. Vi VET att afghanska soldater och talibaner använder sig av svenska vapen. Känns det bra för dig? Även om du är aktieägare? Nä, ingen människa borde kunna leva med det på samvetet antar jag.

Svensk vapenindustri tjänar inte särskilt mycket pengar åt svenska staten, och ännu mindre åt oss vanliga skattebetalare. Många av de företag som tillverkar svenska vapen har dessutom sin taxering i andra länder så bara döda argumentet att Sverige skulle bli rikt på denna, för det blir vi inte. Däremot kostar svensk vapenindustri massor, det är en av Sveriges största bidragstagande branschen. Varje JAS-plan kostar många tusenlappar för en skattebetalare, pengar som man inte får tillbaka, för ni ska inte tro att vi får något av den kakan.

Men… Tänk om man kunde lägga alla de pengar som man idag spenderar på vapenindustrin på att faktiskt hantera flyktingkrisen? Det skulle räcka till massor av boenden, massor av fler lärare, massor av… Ja, ni fattar. Tänk om vi bara kunde sluta tillverka vapen som människor måste fly hit av, och faktiskt bygga upp det perfekta samhället med de pengarna?

Och så var det det här med jobben. Jag hörde att någonstans runt 100.000 människor är beroende av svensk vapenindustri och dess tillverkning. Indirekt. men bara 2-3.000 är direkt beroende av industrin (kanske runt 10.000 om man beräknar civila aktörer). Så okej, vi måttar på 100.000 människor för att ge vapenindustrin rätt till en chans att många arbetstillfällen försvinner. Inom “flyktingindustrin” kan jag konstatera att idag troligen minst lika många jobbar. Vi har 290 kommuner i Sverige. Själv tillhör jag en liten kommun i Dalarna. På vårt boende finns ett 20-tal fast personal. Vikarierna icke inräknade men givetvis en viktig del av verksamheten, jag skulle beräkna att sammanlagt i kommunen jobbar minst 30 personer som direkt jobbar med flyktingar på ett eller annat sätt. Det blir 15000 i runda slängar i Sverige om man också räknar med migrationsverkets 5000 anställda. Och, det utökas, idag finns runt 400 tjänster utannonserade på migrationsverkets hemsida, söker du på ordet flykting på platsbanken får du upp mellan 20-30 sidor fyllda med jobb där man söker personal. Räknar vi med hela branschen och även de som jobbar indirekt med flyktingar kan vi konstatera att vi säkert är fler än 100.000 människor som har jobb tack vare flyktingkrisen. Inom den indirekta sektorn finns allt från lärare, hemspråkslärare, förskolepersonal till fastighetspersonal, läkare, psykologer och socialarbetare. Det blir en hel del människor. Det expanderar dessutom, tänk er själva – skrota vapenindustrin, lägg pengarna på att bygga bostäder, förbättre skolor, förbättra Sverige helt enkelt. Anställ de som idag jobbar i vapenindustrin i ett bättre Sverige istället. Att bygga hus eller att vara lärare. Jobb kommer att finnas.

Mitt svar blev alltså – skrota vapenindustrin. Lägg de pengarna på flyktingarna och att höja kvalitén på allt i samhället som man anser inte fungerar idag. Till skillnad från vapenindustrin har vi faktiskt chansen att få tillbaka de pengarna vi idag lägger på nyanlända när de imorgon börjar bidra till samhället. Win-win för alla. Helt enkelt.

About the Author

- Chefredaktör för MENA Tidningen.se / Editor in Chief of MENA Tidningen.se

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>