Mellanöstern och Nordafrika Tidningen
Published On: Tue, Feb 24th, 2015

Orientalism existerar i allra högsta grad i dagens Sverige

Enligt Edward Saids teorier, som han skrev ner i boken ”Orientalism” (Penguin Books, 1978) kunde man dela upp världen i ett öst och ett väst där öst, orienten med bland andra Mellanöstern och Nordafrika, sågs som ett ”dem” som var barbariska, lata och där framförallt islam och alla muslimer klumpades ihop till en och samma kultur och ansågs vara precis likadana och dessutom ett hot mot väst.

Det är snart 40 år sedan boken, som även blev väldigt kritiserad för sina teorier, kom ut; borde vi inte lärt oss mer än att dra en viss religion över en kant? Min erfarenhet efter att ha träffat en man som är muslim, är att orientalism och fördomarna existerar i allra högsta grad. 

– Jag hoppas du inte ger dina barn muslimska värderingar.

Gamla staden i Jerusalem får kanske vara den bilden som symboliserar mötet av olika religioner idag.

Gamla staden i Jerusalem får kanske vara den bilden som symboliserar mötet av olika religioner idag.

Så kan det låta bland människor i min och mina barns närhet innan de har träffat och lärt känna min särbo. Någon har till och med sagt orden ”islamistiska värderingar”. Säkert med okunskap om att en islamist och en muslim är långt, långt ifrån samma sak, men det är ändå mycket irriterande att höra för min del. Det känns väldigt konstigt att vi år 2015, när vi har haft en objektiv religionsundervisning i många år i skolorna på en ganska hög nivå, inte har kommit längre än att man ska behöva försvara sitt val av pojkvän / sambo / man bara för att personen inte är kristen.

Det är konstigt det där. Generellt är svenskar väldigt ointresserade av religion. Jag kan räkna på min ena hand de gånger jag har varit i kyrkan de senaste tio åren och då är det alltid i samband med begravningar, konserter eller bröllop. Jag skulle tippa att de flesta svenskar är likadana, åtminstone bland mina bekanta. Dock, när det kommer till att man blandar sig med andra religioner och det kan även handla om vanlig vänskap. DÅ har vi, helt plötsligt, blivit otroligt kristna i det här landet. DÅ ska hela vår religion kämpas för att bevaras. Först DÅ måste vi visa att vi är stolta över kristendomen. Sedan återgår svensken till att sätta sig och dricka på krogen eller knulla sin sambo som hen inte är gift med – helt mot det bibeln säger är rätt. Det känns konstigt, men jag är inte förvånad alls. Sverige är dubbelmoralens högborg i många avseenden, även när det kommer till utövandet av religionen.

Men vad är då egentligen muslimska värderingar? Världen har idag 1,5 miljard muslimer. Dessa finns i alla länder och det är stor skillnad på mina muslimska vänner från Somalia och hur de ser och utövar sin religion jämfört med mina vänner från Bosnien, till exempel. Religionen islam är i sig varken kultur eller tradition, men kan däremot vara en av många faktorer bakom utövandet av dessa, precis som inom kristendomen och olika kristna samhällen. För det är väl ingen som tror på fullaste allvar att vi i Sverige har samma kultur och traditioner som de katoliker som finns i Brasilien? Eller de som tillhör den ryskortodoxa kyrkan och bor på landsorten på gränsen mellan Ryssland och Ukraina? Eller att de kristna i Södra Sudan, där även till exempel könsstympning är vanligt inom den kristna läran, tolkar religionen på samma sätt som den sverigedemokratiska vita kränkta mannen i Örebro?

Religionen islam tolkas helt enkelt på lika många sätt i världen som kristendomen och det är väl ingen som skulle bli glad om alla vi svenskar, som lutheranska protestanter, skulle kopplas ihop till den mest extrema varianten av kristendom i världen? Jag tvivlar på att mina bekanta, som är så pass okunniga att de måste koppla ihop alla muslimer i världen till terroristnätverk, skulle bli särskilt glada över den sammankopplingen. Men det är helt okej för ”oss” att göra det – åt andra hållet.

Den muslimska grundsynen och trosbekännelsen lyder  “Det finns ingen Gud utom Gud och Muhammed är hans sändebud”. Vilket väl, handen på hjärtat, inte borde vara särskilt oroande och egentligen inte heller är särskilt olikt kristendomens grundtro, bortsett från att vi har treenigheten då istället för Muhammed?

Vidare står det i koranen en hel del annat, till exempel att man inte ska ha sex före äktenskapet, inte ska dricka alkohol, behandla andra som man själv vill bli behandlad, behandla sin fru på ett bra sätt (jo, det står så faktiskt). För mig låter det oerhört konstigt att folk skulle vara rädda för att ge sina barn de värderingarna. Dessutom – samma ord finns även på olika sätt i bibeln, tolkningen av koranen görs på olika sätt beroende på samhället man tolkar den i. Precis som bibeln.

Jag är fullt medveten om att det finns delar i koranen, liksom i bibeln, som kan tolkas på negativa sätt beroende på vem som läser dem. Jag är också fullt medveten om att det finns kulturer där traditioner utövas med islam som en bakomliggande faktor som jag inte är intresserad att dela med mina barn. Det finns dock kulturer och traditioner som utövas av kristna som jag heller aldrig skulle vilja delge mina barn.

Jag brukar roa mig med att fråga vad mina bekanta menar med ”muslimska värderingar”, mest för att jag vill höra det ifrån dem. De vill dock inte svara på den frågan, förmodligen för att de inser att det är deras egna fördomar som är ute på djupt vatten.

Jag förstår mycket väl vad de syftar på, för självklart är det så att alla män inom islam tvingar sina stackars underkuvade kvinnor att bära slöja, att de våldtar och misshandlar. Att alla män har fyra fruar. Att alla muslimer är analfabeter och alla är självmordsbombare…

Eller vänta, gå tillbaka till vårt svenska samhälle? Hur många fruar får mannen ha här under sin livstid? Finns det en gräns? Han kan väl vara gift 20 gånger om han vill? Hur många svenska män våldtar och misshandlar sina kvinnor? Talar om för kvinnorna hur de ska bära sina kläder? Eller tror ni inte det finns för att vi lever i Sverige?

Det är konstigt det där. Ingen bryr sig om en kvinna är gift och har barn med en man som spelar bort alla sina pengar, dricker alkohol varje dag eller på andra sätt sviker sin familj, så länge han är svensk. Är man däremot nöjd med en man från ett annat land, där det enligt religionens egentliga värderingar aldrig skulle ses som okej med de ovanstående sveken, då är det helt okej att komma med glåpord och kommentarer; ”Vänta bara tills du blir misshandlad”, ”Tänk om barnen får muslimska värderingar”, ”Passa dig så han inte självmordsbombar sig själv och tar med sig dig”, ”Tänk om han åker till Irak som IS-krigare”. Och skulle förhållandet gå åt skogen, vilket 60 procent av alla äktenskap i Sverige gör inom en tioårsperiod, då kommer; ”Vad var det vi sa?”. ”Det går inte att leva med en muslim!”, ”Var glad att du kunde gå och inte blev mördad” och så vidare. Jag blir både ledsen och arg över den okunskap som existerar.

Jag har flera vänner som skiljt sig utan problem från sina muslimska män. Jag har också vänner som skiljt sig, blivit hotade, trakasserade och förföljda, från sina svenska män. Media tar sällan upp bilden av den lyckliga skilsmässan, däremot hugger de ganska snabbt på skilsmässan som slutar i dold identitet, misshandel eller till och med mord, oberoende av vilka nationaliteter som varit inblandade. Många av mina bekanta bryr sig dock inte om det. Läser de att EN skilsmässa slutat dåligt, tror de att alla är så. Läser de att Saudiarabiens kvinnor varken har rösträtt eller får köra bil, tror de att de lagarna gäller alla muslimer. Läser de att EN självmordsbombare sprängt sig själv i synagogan i Jerusalem, tror de att alla muslimska män är beredda att ge upp sitt eget liv på det sättet.

Jag kan bara konstatera att orientalism existerar i allra högsta grad och i mångt och mycket hade Said rätt i sina teorier.

 

About the Author

- Chefredaktör för MENA Tidningen.se / Editor in Chief of MENA Tidningen.se

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>