Mellanöstern och Nordafrika Tidningen
Published On: Fri, May 11th, 2018

Oum – Soul of Marocco

Sångerskan Oum el Ghait Benessahraoui, med artistnamnet Oum, skriver likväl som komponerar sina sånger själv. Stolt bär hon identiteten av den så väl arabiska som afrikanska kvinnan i sin fascinerande karisma på scenen. Det är inte förvånande att hon tronat upp på himlen av de mest spännande artisterna på världsmusikarenan.

Hon imponerar med sin känsliga likväl som kraftfulla sång. Musiken flödar fritt genom Marockos många olika musiktraditioner – mycket gnawagrooves – blandat med jazz, soul och sufisk traditionsmusik.

Det är i Taragalte, långt ifrån stadens tumult och konstgjorda ljus, som Oum har vävt samman minnenas musik. Hennes mjuka röst arbetar tillsammans med de enklaste instrumenten – en oud, en kontrabas, en trumpet, slagverk – Oum passerar från den musikaliska frasen till den litterära frasen. Hennes musik, en blandning av berber, egyptisk  Hassani, Gnawa eller arabisk-andalusisk musik, är utsmyckad med poesi, intimitetsspråk och kärlekssånger.  I sin inre röst spårar Oum konturerna av en hägring  av längtan och frihet.

Hennes fjärde album: Zarabi betyder “matta” på marockansk arabiska (Darija) och är en hyllning till mattvävare i byn M’Hamid El Ghizlane; kvinnor som, framför sina vävstolar, reinkarnerar kläderna de anförtros som de omvandlar till mattor. Med Zarabi levererar Oum ett album med samtida marockansk musik, en musik som är  ur tiden.  Här finns spår av Oums olika musikaliska influenser. Det är ett modigt album som njuter och upphöjer, där elementen är till tjänst för känslorna. Det är en resa full av drömmar och möten, på jakt efter kroppens perfekta harmoni.

Till konserten i Stockholm har hon med sig  oudist Yacir Rami, slagverkare Rhani Krija, basisten Damian Nueva och trumpetspelare Yelfris Valdes, båda från Kuba.

TID: 16 maj kl 20. Matsalen öppnar 18.
PLATS: Fasching, Kungsgatan 63. (T) Centralen.

About the Author