Mellanöstern och Nordafrika Tidningen
Published On: Mon, Jan 25th, 2021

Pandemin lockar oväntat många unga att skriva

Pandemidagböcker, känslor av ensamhet, sökande efter mening och livlinor är bland de bidrag som skickats in till skrivtävlingen Unga skriver för unga. Textpriset aviserades före jul och är ett samarbete mellan Tensta konsthall och Astrid Lindgren Memorial Award. Behovet att uttrycka sig är stort, hittills har ett stort antal texter kommit in från hela Sverige, även ett långväga bidrag från Australien har letat sig fram.

Inte bara förlagen ser just nu en stridare ström av inskickade manus. Även unga har visat ett oväntat stort behov av att skriva och formulera sig kring vardagen och ”det nya normala” under pandemin. Det blev insikten när Tensta konsthall och ALMA, Astrid Lindgren Memorial Award i slutet av förra året aviserade det nya priset. Snart började texter att trilla in i en strid ström. Hanna Nordell, intendent på Tensta konsthall och medlem i juryn, konstaterar att responsen blev långt över förväntan.

– Det är superbra att vi nått ut till unga och får deras kreativa respons. I vanliga fall belönar vi pristagare som likt Astrid Lindgren har ett barnperspektiv, därför känns det viktigt att nu även kunna ge plats åt ungas egna röster. Intresset för tävlingen visar att de har mycket att säga oss. säger Suzi Ersahin, kanslichef för Astrid Lindgren Memorial Award.

– Vi ville prova att rikta in oss till en yngre målgrupp och det var en chansning, inte minst med tanke på larmen om ungas minskade intresse för skrivande och litteratur. Men vi har fått positiv respons, framför allt från skolvärlden. Många bidrag hittar till oss via skolor och bibliotek vilket också visar på det otroliga engagemang som finns bland lärare och bibliotekarier i olika delar av landet. Uppenbarligen finns det många unga därute som hittar mening i att uttrycka sig i skrift. Jag har blivit både imponerad och berörd, säger Hanna Nordell.

About the Author