Mellanöstern och Nordafrika Tidningen
Published On: Wed, Jan 14th, 2015

Pastor Khalil: ”Pojken dunkade huvudet hårt mot väggen efter att ha sett ISIS halshugga hans vän.”

10928774_10152793706031492_1439280978_n_s

Fawzi Khalil är verksam på den evangelistiska församlingen Kasr El Dobara, nära Tahrir torget i centrala Kairo. Han blev präst 1992 och har rest med kyrkan för att hjälpa muslimska flyktingar i Irak där han vistats under längre perioder. Fawzi har med egna ögon bevittnat vad ISIS har utsatt barn för och vad som händer med de 100 000-tals människor som söker skydd från helvetet i dagens Syrien. 

Under revolutionen, som ägde rum för fyra år sedan, bara ett stenkast från kyrkan, förvandlades Kasr El Dobara till ett fältsjukhus för de skadade från sammandrabbningarna.

Kyrkan har många pågående projekt och strävar efter att sammanföra muslimer och kristna för att verka sida vid sida. Pastorn anser att även om kristna är en minoritet ska de vara aktiva i att bygga broar mellan muslimer och kristna. Kyrkan har även en utmärkt relation med muslimerna i moskén på andra sidan gatan.

Kyrkan skänker 10 000 filtar till flyktinglägren

Ett av Kasr El Doubaras uppdrag är att dela ut matpåsar till behövande familjer över hela Egypten och även utanför rikets gränser, såsom till människorna i Gazaremsan, då de blev attackerade.

Fawzi Khalil ska snart resa till ett flyktingläger i Libanon, och då vi möts på hans kontor samordnar han en försändelse på 10 000 filtar som kyrkan ska skänka till de syriska flyktingarna.

Pastorn upplever sitt yrkesval som oerhört stimulerande och han finner också stor mening i att se hur narkomaner som accepterar hjälp på kyrkans behandlinghem blir drogfria och hittar tillbaka till sina anhöriga. Upp till 80 % går ej tillbaka till droglivet.

Vad har varit din största utmaning som präst?

– När jag var utsänd till ett flyktingläger i den kurdiska delen i Irak, såg jag, 100 000-tals barn och vuxna som sov ute på gatan,  i snön. Vi mötte en flicka som blivit våldtagen många gånger av ISIS men lyckats fly. Vi träffade en pojke som slog sitt huvud hårt mot väggen, gång på gång, för att han ville ta sitt liv efter att han bevittnat hur ISIS huggit huvudet av hans vän mitt framför ögonen på honom, förklarar pastorn med mycket sorgens stämma och menar att som präst förväntar sig människor att man har svaren till varför orättvisor och grymhet får existera, men ibland är det bara gud som har svaren, säger Fawzi Khalil sammanbitet och lägger till:

– Vi såg en medicinsk läkare som tiggde på gatan för att han hade förlorat allt. De kallade honom fortfarande doktorn, men han hade ingenting kvar. När jag ser dessa människor och barnen som fryser i snön. Utan filtar. Utan tak över huvudet. Ingen värme. Det är så svårt och allt annat bleknar och blir småsaker i jämförelse.

Det är 100 000-tals själar som kastats ut på snön och isen, i Libanon, Turkiet och Jordanien och känslan av maktlöshet kommer ibland över honom. Det går att ha möten med en familj eller med tio, men när det är 10 000-tals och 100 000-tals är det svårt. Han har rest dit i fyra månader, vid fyra tillfällen.

När pastorn var i Kurdistan fördes han tankar till filmen Schilders list där människorna låg på gatan och inväntade förintelsen.

– Precis så var det. Tusentals människor som låg på gatan. Och man försökte rädda dem, en och en. En och en.

Vad tror du är orsaken till all ondska i världen?

– Människan själv. Människan själv och satan. Satan vill bara förgöra människan. Han är beredd att göra vad som helst för att döda människan, så han använder människan för att döda människan.

Projektet Foodbanks hemsida: https://kdecfoodbank.com/

 

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>