Mellanöstern och Nordafrika Tidningen
Published On: Sat, Nov 27th, 2021

Per Angerpristagaren Intisar Al-Amyal till Sverige

Den irakiska kvinnorättsaktivisten Intisar Al-Amyal tilldelades 2020 års Per Angerpris, regeringens pris för demokrati och mänskliga rättigheter. Pandemin gjorde det omöjligt för Intisar att besöka Sverige då, men under veckan 29 november – 3 december finns hon i Stockholm.

Den irakiska kvinnorättsaktivisten och Per Angerpristagaren Intisar Al-Amyal gästar Sverige 29 nov – 3 dec.

Intisar Al-Amyal är en ledande företrädare för kvinnorättsorganisationen ”Iraqi Women´s League” (IWL). Hon kämpar för kvinnors rättigheter i Irak – ett land där patriarkat, traditioner och sekterism gör att kvinnor och flickor diskrimineras och utsätts för våld. Trots hot har hon i 20 år dokumenterat brott mot mänskliga rättigheter. Hon uppmärksammar våld i nära relationer, barnäktenskap och hedersmord. Hon synliggör även akuta behov hos kvinnor och flickor som fallit offer för IS och andra terrorgrupper.

Arbetet har lett till att Intisar Al-Amyal lever med en svår hotbild från de extremistiska och beväpnade grupper i Irak som anser att kvinnorättsförsvarare bryter mot traditioner och normer.

Intisar säger såhär om sitt arbete:

– Jag prioriterar tre saker. Det första är att bemöta diskriminering och försvara jämställdhet.

– Det andra är att betona att utbildning är en rättighet som alla barn och ungdomar bör ha tillgång till, eftersom det är grunden för att kunna förbättra sin ekonomiska verklighet.

– Det tredje är att upplysa kvinnor och ungdomar om att de måste delta i det politiska livet för att vara med och bygga fred och säkerhet, och avvisa våld och extremism.

About the Author