Mellanöstern och Nordafrika Tidningen
Published On: Wed, Dec 31st, 2014

Precis som hemma

I och med en flytt som jag gjorde nyligen blev jag tvungen att söka efter ett nytt gym att träna på. Tidigare gick jag på InterContinental Cairo Semiramis Hotels Fitness Club nere på stan i centrala i Kairo. Det är en lyxig miljö och man ser många turister och affärsmän från hela arabvärlden inne på hotellet. 

Jag som är uppvuxen på en bondgård i Dalarna såg med stora ögon på allt stället inrymde, och kanske innerst inne kände jag mig också lite ohemma och för ett ögonblick längtade jag till det trygga och gemytliga träningsstället Aetherius hemma i Stora Skedvi.

Tänk att det sitter så djupt vilken miljö vi kommer ifrån? Fast det konstiga är att Stora Skedvi nog är landet som gud glömde, av den anledningen att, både laglöshet och klasslöshet finns där och mycket döljs i de djupa skogarna förutom björnar. Flertalet är egna företagare och arbetare i en mix. Och samtidigt godsägare på något underligt sätt, vilket inte nödvändigtvis innebär att alla är rika som troll, men tänket kanske är annorlunda ändå? 

Mycket händer. Kändisar flyttar i hemlighet in. Och nu senast invigde artister som Peter Carlsson från Blå Grodorna och Benny Andersson från ABBA, den nya fabriken Skedvi Bröd i hjärtat av byn, mitt emot pizzerian som inte ligger så långt ifrån ICA-affären.

Efter att ha supit in dessa världsnyheter om bygden jag växte upp i, återgick jag till mina dilemman på hemmafronten, här mitt i öknen där jag nu bor, angående vilket gym jag ska börja på.

Utanför American University in Cairo i New Cairo, som ligger 25 minuter med taxi härifrån, finns ett stort gym, Gold’s gym, men dit går inga bussar härifrån och jag vill kunna ta mig från punkt A till B utan att behöva tala med en enda människa vissa dagar, så det alternativet var helt uteslutet. Så jag bestämde mig därför för att googla på gym häromkring och Eve Ladies’ Centre, som ligger bakom Tiba Mall i Nasr City dök då upp.

Och tja… varför inte? Det lät ju spännande! Så jag ringde chauffören, som har tre eller fyra fruar och han körde mig dit i sin röda supersnygga sportbil. Och, att han har tre eller om det var fyra fruar, det kan man ju tycka är ovanligt, men han är i alla fall ärlig med det.

Atmosfären, då jag gjorde entré på Eve Ladies Centre behind Tiba Mall var mer eller mindre densamma som på Aetherius i Stora Skedvi. Litet, gemytligt och mest tjejer tränar där, men framförallt proffsig personal, precis som hemma.

Men… det som var lite annorlunda var att nästan alla bar sjal på huvudet. Mycket vackra sådana.

En serviceinriktad receptionist utförde registreringsritualen, och precis som hemma, fick jag redovisa utförligt hur det stod till med min hälsa, vilket naturligtvis jag upplevde som väldigt tryggt och förtroendeingivande. I fall att jag någon gång, skulle falla ihop på golvet när jag tränar, så har de ju alla mina ICE- telefonnummer.

Det som också var annorlunda för mig som kommer från Stora Skedvi och är van med Aetherius gymmet där, var att flera som kom in på Eve Ladies Centre behind Tiba Mall, var klädda i niqab. Det är den där helsvarta klädsel som täcker allt, så att man bara kan se ögonen, och det ser man ju inte heller så ofta på Atherius där hemma, som ligger vid sidan av banken och frisörsalongen.

När jag tog klivet in till själva gymmet, doftade det svett och gåbanden rullade i hög hastighet. Löparna var uppradade på dem och metall hammrade mot metall från maskinerna där sportisarna byggde triceps, biceps och inte minst core. Technomusikens rytm dånade blandat med en hojtande personlig tränare. Alla tjejerna hade håret utsläppt samtidigt som de bar dem senaste trendigaste tajta sportkläderna i skrikrosa, precis som hemma.

 

 

 

 

 

 

 

 

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>