Mellanöstern och Nordafrika Tidningen
Published On: Mon, Aug 17th, 2015

Problemet med HuffPost Arabi

Tidigare i somras meddelade Huffington Post att de lanserar en Arabisk nyhetssida: HuffPost Arabi. För många var beskedet glädjande.

1280px-Flag_of_Saudi_Arabia.svg

Bilden är ett kollage.

Huffington Post har länge varit känt som en liberal, sekulär och principfast spridare av information och nyheter. Därför kom det som en chock när den nya ledningen meddelades, och det kom fram att HuffPost Arabi kommer bli ytterligare en bastion för regionens religiösa, konservativa höger.

Främst i ledet på HuffPost Arabi står Wadah Khanfar, som tidigare varit generaldirektör för Al Jazeera. Khanfar gjorde sig under denna tid känd för att stärka Al Jazeeras kopplingar till det Muslimska Brödraskapet, och tystade eller slängde ut många liberala röster. Dessa ersattes istället med Islamister som delade Khanfars åsikter och värderingar.

Andra i ledet finner vi Anas Fouda, en Egyptier som nu lever i exil i Turkiet, då han är medlem i det förbjudna Muslimska Brödraskapet. Detta har han själv erkänt, att han varit medlem sedan 1988, men förnekar att han haft någon officiell roll redan 90-talet. Tidigare har han varit chefsproducent på Al Jazeera Arabic.

Wada Khanfar (foto: daly3d abd / Wikimedia)

Wada Khanfar (foto: daly3d abd / Wikimedia)

Fortsättning av Al Jazeera

Det tråkiga i detta är alltså inte bara att det kan antas att HuffPost Arabi därmed kommer ta avstånd från den liberalism som varit synonym med Huffington Post internationellt. Nej, ett av de största problemen, i min mening, är bortkastandet av vad som var en möjlighet för ökad åsiktsmångfald genom att Al Jazeeras dominerande position som internationell nyhetskanal på Arabiska utmanas. Jag ville se konkurrensen mellan Huffington Post och Al Jazeera som en konkurrens mellan sekulär liberalism och religiös konservatism, snarare än vem som bäst kan fungera som kommunikatör för Islamister.

Som det ser ut nu planerar Khanfar att göra med HuffPost vad han gjorde för Al Jazeera, men eftersom vi redan har en Al Jazeera så verkar det mest handla om försäljning. Istället för att ta sin journalistiska roll på allvar och bidra till att disseminera information från nya och utmanande perspektiv, väljer Huffington Post istället att sälja ut sig.

Kontroversiella inlägg

De som var skeptiska till den annonserade ledningen fick rätt när några av de första artiklarna publicerades av HuffPost Arabi, vilket tydligt visade den inriktning tidningen kommer ha. ”Selfies” är ett symtom av de ”västerländska virusen och sjukdomarna” som infiltrerar den arabiska världen, får vi läsa. I ett annat inlägg kan vi lära oss vilka som är bäst, Egyptiska eller Syriska fruar.

Vi kan även läsa kritik av att det Egyptiska styret tillåter ”bögar hålla presskonferens mitt i Kairo”. Det inlägget togs visserligen ner, men enbart för att ordet som användes för ”bög” var för nedsättande – ordet var shawaz, vilket betyder “avvikare” och är jämförbart med ”sodomiter”. Författaren bjöds in att återpublicera med ett bättre ord, men med samma innehåll i övrigt. Det ansågs alltså okej med homofobi, så länge det inte låter för ålderdomligt.

Artikel om "de västerländska virusen" i HuffPost Arabi.

Artikel om “de västerländska virusen” i HuffPost Arabi.

Huffington Post besvarar kritiken

Kanske det konstigaste i hela denna kontrovers kom i förra veckan (14/08-15) då Ryan Grim, byråchef för Huffington Posts Washingtonkontor, svarade på kritik. Han börjar med att erkänna att inläggen varit ”homofobiska och anti-moderna”. Detta följs snabbt upp med att vi måste försvara pressfrihet och mångfald i regionen. Men det är ju precis det som HuffPost Arabi kunde valt att göra, men inte gjorde. Istället följer de samma pipa som tidigare mediekanaler, och fortsätter publicera samma typ av misogyni och homofobi som drev liberaler ifrån Al Jazeera.

Ironiskt nog påpekar Grim att en omfattande opinionsundersökning i Jordanien, Egypten och de Palestinska områdena, visade att 94-95% av befolkningen personligen ansåg homosexualitet vara ”moraliskt oacceptabelt”. Han förklarar dock inte varför det försvarar att Huffington Post sätter sitt namn på den typen av homofobi. Ej heller får vi läsa varför det är ett ”försvar av pressfrihet och mångfald” att publicera homofobiska artiklar i länder som uppenbarligen redan har gott om homofobi.

”Samhällen utvecklas, och det görs genom kraften hos folkrörelser”, säger Grim. Och jag håller helt och hållet med. Synd bara att HuffPost Arabi då väljer att motverka denna förändring.

About the Author

- Contributor and co-founder of MENAtidningen.se, and former Director of Studies for Middle Eastern Studies at Stockholm University. Graduate student at the University of Cambridge, researching feminist activism in Saudi Arabia and Egypt. Mostly writes about Arab media, gender, politics and popular culture.

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>