Mellanöstern och Nordafrika Tidningen
Published On: Thu, Nov 19th, 2020

Qatar – två år till herrarnas VM och migrantarbetare fortsätter att utnyttjas

Om Qatar menar allvar med att skydda migrantarbetares rättigheter måste landet se till att de beslutade reformerna också implementeras fullt ut och att arbetsgivare som begått övergrepp ställs inför rätta. Det konstaterar Amnesty International i samband med att organisationen publicerar en sammanfattning av hur det ser ut gällande migrantarbetares rättigheter i Qatar. Över 20 nationella fotbollsförbund, bland dem Svenska Fotbollförbundet, kommer också kontaktas av Amnesty med en uppmaning om att utöva påtryckningar mot Qatar.

Ända sedan Qatar tilldelades 2022 års herrfotbolls-VM, FIFA World Cup, har landet blivit granskat och kritiserat för bristerna som finns när det gäller att tillgodose migrantarbetares rättigheter. Det är nu två år kvar tills herrarnas fotbolls-VM går av stapeln i Qatar och i samband med det har Amnesty sammanställt en ny analys av hur det går för Qatar när det gäller förändring av villkoren på arbetsmarknaden.

Amnesty har välkomnat de reformer som gjorts, men organisationen har samtidigt varnat för att verkligheten kommer att vara fortsatt svår för många migrantarbetare om inte flera steg tas för att garantera löner och säkerställa tillgången till ansvarsutkrävande, så att rättvisa kan skipas, samt se till att personer som arbetar i människors hem skyddas mot övergrepp och utnyttjande.

— Qatar har infört en rad viktiga reformer de senaste åren, till exempel när det gäller att ändra lagstiftningen så att arbetstagare nu har mer rörelsefrihet. De ska nu både kunna åka till sitt hemland och byta arbetsgivare utan att behöva be om lov hos arbetsgivaren. Reformerna handlar också om bättre löner och om att övergrepp ska utredas. Men det är fortfarande väldigt många migrantarbetare som inte kunnat ta del av detta. Så innan reformerna verkligen är fullt ut implementerade kommer många migrantarbetare fortsätta att utnyttjas, säger Ami Hedenborg, talesperson för Amnesty Sverige.

Positiva reformer i Qatar har ofta underminerats av både svag implementering och en ovilja att ställa arbetsgivare som begått övergrepp till svars. De system som finns för att upptäcka övergrepp är otillräckliga, och det är fortfarande en stor utmaning för arbetstagare att lämna in klagomål utan att riskera sin inkomst och sin legala status , det vill säga deras rätt att befinna sig lagligt i landet och rätten att arbeta.

— Qatar behöver göra mycket mer för att se till att lagstiftningen verkligen har en påtaglig påverkan på människors liv, säger Steve Cockburn, chef för avdelningen som har hand om ekonomisk och social rättvisa på Amnesty International.

About the Author