Mellanöstern och Nordafrika Tidningen
Published On: Sat, Apr 2nd, 2022

Ramadan – en tid för glädje, gåvor och goda gärningar

Nu har den muslimska högtiden Ramadan inletts som varar till och med den första maj. Under denna månad mötte  Muhammed  ängeln Gabriel som talade om för honom att han var guds utvalde profet.

Praktiserande muslimer bör inte, under denna period, varken äta, dricka, röka eller ha sexuella förbindelser från soluppgång till solnedgång. Fastemånaden ramadan börjar den dag man ser nymånen och den slutar officiellt efter en månad, när nästa nymåne visar sig.

Fastan gör att många känner sig närmare Gud (Allah).

De år när ramadan infaller under den varmaste delen av året kan det bli jobbigt för muslimerna i varma länder att inte få dricka eller äta under dagen. Folk som är sjuka, barn som inte kommit in i puberteten och gravida brukar inte fasta.

Om någon bryter fastan medvetet ska hen fasta extra vid ett annat tillfälle eller betala en summa pengar till fattiga. Om fastan missas av misstag så bryts inte fastan men man måste givetvis avbryta sitt intag så fort man kommer på att man fastar.

Det är till och med så att om man skulle bli mätt och komma på först efteråt att det är ramadan, så har man fortfarande inte brutit mot fastan.

Även personer som är på resande fot slipper fasta. Men de kommer inte undan. De måste senare göra en särskild fasta (Qada) för de förlorade dagarna, när deras undantagstillstånd upphört.

Ändrade tider

Under ramadan är alla dagliga vanor förskjutna. Muslimerna börjar sina arbeten senare än vanligt, som regel först vid tiotiden, sedan försöker man att inte arbeta så hårt. Men när solnedgången kommer går muslimerna till ett väl dukat bord med mat. Ofta brukar man med ett kanonskott meddela befolkningen att solen har gått ner.

Under ramadan är det av yttersta vikt att veta när solen går ner. Under högtiden umgås folk under nätterna. Det är först efter midnatt, som man drar sig tillbaka och försöker få några timmars sömn.
Avslutas med en stor fest

Fastemånaden ramadan avslutas med en stor fest som varar i fyra dagar. Denna fest kallas för stora Bairamfesten. Det finns många traditioner förknippade med denna fest. Då ska man baka traditionella kakor, bland annat konafa av vetetrådar med sockerlösning och nötter i och fatira som är tunna pannkakor.

Även de döda kommer man ihåg under Bairamfesten. Då far man ut till begravningsplatserna och besöker de anhöriga som dött. Det vilar inte någon begravningsstämning över sällskapen. Man betraktar istället dessa utfärder som ett folknöje.

Varför ska man fasta under ramadan?

Motiveringarna för fastan är varierande, men en anledning till att man fastar är att bli mer tålmodig och känna sig närmare Allah samt känna större samhörighet med övriga muslimer. Ramadan stärker ens egen andliga identitet och den muslimska gemenskapen.

About the Author