Mellanöstern och Nordafrika Tidningen
Published On: Fri, Apr 24th, 2020

Ramadan i Coronatider

Idag börjar Ramadan, islams heliga månad av fasta, reflektion och välgörenhet. I vanliga fall umgås muslimer med nära och kära och firar högtiden. Men i år måste vi istället tänka på att skydda varandra från smittspridning av Covid-19.

Riksorganisationen Förenade islamiska föreningar i Sverige har uppmanat medlemsföreningarna att följa regeringens beslut – och hålla moskéerna stängda även under ramadan.

Man rekommenderar alla som firar Ramadan att: be hemma under Ramadan, hålla moskéerna stängda tillsvidare, ställa in all verksamhet som innebär fysisk kontakt, använda digital verktyg istället för att kommunicera och begränsa fastebrytningen och nattbönen till individerna i ert eget hushåll .

Hur firas Ramadan enligt traditionen? 

Fastan är en stor högtid som praktiseras av både shia- och sunnimuslimer. För muslimer (undantaget t.ex. barn, sjuka och gravida) innebär fastemånaden att man inte ska äta eller dricka från soluppgång till solnedgång. Ramadan är också en tid för festligheter då det efter mörkrets inbrott hålls två viktiga måltider med familj och vänner; en gång på kvällen när solen gått ner (Iftar) och en gång på natten innan solen går upp (Suhur). I muslimska länder finns det människor som arbetar som ”Msaharati” som spelar på trumma för att väcka folk till Suhur så att de ska hinna äta innan solen går upp.

Många dekorerar sina hem med till exempel ”fanous” ljuslyktor som idag är starkt förknippade med ramadan. Förr i tiden användes de för att lysa upp vägen till moskén på natten.

Ljuslyktan på bilden “fanous” är starkt förknippad med ramadan. Förr i tiden användes de för att lysa upp vägen till moskén på natten.

Eftertanke och självrannsakan

Den årliga fastan är en av islams fem grundpelare och avsikten är att lära sig tålamod och ödmjukhet och att öka sitt religiösa medvetande. För många handlar ramadan om en tid för eftertanke och ökad självinsikt.

Många har som tradition att läsa hela koranen under ramadan och därför är koranen uppdelad i trettio delar som kallas Ajza. Läser du en del varje dag i månaden ramadan så blir du klar till id al-fitr. Koranen är skriven på en gammal variant av standardarabiska.

Festligt avslut med id al-fitr

Ramadan avslutas med högtiden id al-fitr som firas i 3 dagar efter fastans avslut. Id al-fitr inkluderar bön om förlåtelse och uppmaning att ge allmosor.

Många muslimer samlas i moskén för att be tillsammans och man firar med mat och presenter. Det är vanligt att man bakar eller köper id-kakor, ofta fyllda med nötter, pistage eller dadlar, som man ger bort till släktingar, vänner och grannar. Barnen har nya kläder och är fina i håret och de barn som fastat gratuleras med pengar (Idiea). De vanligaste hälsningsfraserna på arabiska är eid mubarak (välsignad id) och eid sa’iid (glad id).

About the Author

- Founder of the MENA Magazine/Grundare till MENA Tidningen