Mellanöstern och Nordafrika Tidningen
Published On: Thu, May 25th, 2017

Ramadanadoo!!!!

Ramadan är en helig månad fylld med glädje, andlighet, presenter, middagar och festligheter. I hemmet, moskén och ute på gatorna i de muslimska länderna firar man livet och Gud.

Party! Party! Party! Muslimernas största högtid Ramadan som firas i en hel månad står för dörren. Imorgon kväll inleds festligheterna och den första fastedagen förväntas infalla på lördag 27 maj. I många länder bekräftas nymånen och den heliga månadens start av Saudiarabiens högsta domstol. Hela 1.6 miljarder människor firar Ramadan världen över.

På affärstid håller många muslimska företag stängt under Ramadan i arabvärlden eftersom deras fokus ligger på att fasta på dagtid och för att ägna tid åt meditation och bön. På nätterna umgås man med familj och vänner,  tittar på speciella Ramadan-såpoperor på tv och äter tillsammans.

Många måste arbeta trots att de fastar i den höga värmen som är den här tiden på året i Mellanöstern och Nordafrika. De får inte dricka vatten alls så länge solen är uppe.  I Egypten till exempel går solen upp kring 04.00 och ner runt 17.30, till skillnad från i Sverige där solen är uppe till 22.30-23.00 under denna period.

Den islamiska heliga månaden Ramadan är starkt associerad med såpoperor och tv-dramor i hela den arabiska och muslimska världen.

Under Ramadan månaden fastar muslimer varje dag, från soluppgång till solnedgång, som är en av de fem pelarna inom Islam. Man avstår från mat och dryck och ägnar tiden åt eftertanke och bön. Generositet och medmänsklighet uppmuntras.

Alla friska och arbetsföra muslimer förväntas delta under Ramadan. Gravida kvinnor behöver inte fasta och det pågår också en debatt om hur gammal man bör vara för att få vara med fullt ut där tio-till tolvårsåldern är det generella.

Ge till din nästa

Islam är en religion som vill att dess anhängare ska hjälpa de som är mindre lyckligt lottade och under denna heliga månad läggs extra tyngd på att i praktiken handla i enlighet med detta.

Då alla som avhåller sig från att äta och dricka själva är hungriga och törstiga hela fastedagen under Ramadan, fungerar det som en ständig påminnelse om de som är mindre bemedlade och känner dessa känslor jämt.

Andligheten är i fokus under Ramadan. Man vill komma närmare Gud.

Fastan ses också som en möjlighet att utöva självkontroll, rena kropp, själ och ande och att skapa en större närhet till Gud genom bön som i sin tur leder till frid och glädje inombords.

En dag under Ramadan

Människor som följer den muslimska tron går upp innan soluppgången, kring 04.00, äter och dricker för att förbereda sig för den kommande dagen. När solen väl har stigit är inte längre måltider, dryck, rökning eller sexuell aktivitet tillåtet tills solen åter gått ner. Detta kallas för Iftar.

Under Iftar äter man dadlar, söta och mjölkiga drycker; sådant som ger en välbehövd energikick, innan man deltar i förböner. Efterböner och middagar hålls ofta efter 21.00, innan fastan inleds igen inför nästkommande dag.

Eid-ul-fitr  – Fest i tre dagar

Glad Ramadan!

Ramadan 2017 börjar lida mot sitt slut omkring 24 juni, när Shawwal, den 10:e månaden inleds.

Under Eid-ul-fitr firandet som följer och i vissa länder varar upp till tre dagar samlas muslimer tillsammans med sina anhöriga, har fester och utbyter presenter, ger till välgörenheter och jobbar på förlåtelse och acceptans gentemot sina medmänniskor.

Framför allt tackar man sin högre makt för styrkan man fått för att ta sig igenom den heliga månaden.

About the Author