Mellanöstern och Nordafrika Tidningen
Published On: Thu, May 4th, 2017

Regeringen ger 100 miljoner till MENA

Regeringen har idag beslutat att tillföra 100 miljoner kronor extra till Sida för att bemöta de rekordstora humanitära behoven i världen.

Vi står inför den mest omfattande humanitära krisen sedan FN bildades. 20 miljoner barn, kvinnor och män riskerar svält i Somalia, Nigeria, Sydsudan och Jemen. Vi måste agera snabbt för att hjälpa nödställda. Nu är det viktigt att även andra givare kliver fram, säger Isabella Lövin, minister för internationellt utvecklingssamarbete och klimat.

De globala humanitära behoven har under de senaste tio åren mer än fyrfaldigats. I dag är 135 miljoner människor i behov av humanitär hjälp. En komplex kombination av både konflikt och torka har bidragit till att 20 miljoner människor riskerar svält i Nigeria, Somalia, Sydsudan och Jemen. 65 miljoner människor är på flykt i världen, vilket är den högsta siffran sedan andra världskriget. Anledningen är främst ett flertal utdragna politiska konflikter i exempelvis Syrien, Irak och Sydsudan, men även natur- och klimatrelaterade kriser som i Somalia och Nigeria skapar stora behov.

– Världssamfundet måste lägga mycket mer resurser på att förebygga konflikter och kriser. Vi måste också bli bättre på att analysera hur effekterna av klimatförändringarna drabbar redan hårt utsatta grupper och länder. Dagens katastrofala situation är ett tecken på att vi misslyckats med detta. Hela 80 procent av de humanitära behoven finns i konfliktdrabbade områden, säger Isabella Lövin.

Sverige har som givarland redan gjort tidiga utbetalningar till de värst drabbade länderna, vilket möjliggjort tidiga insatser och räddat liv. En lärdom från svältkatastrofen på Afrikas Horn 2011 var vikten av tidig och kraftfull respons, och Sverige ökade det humanitära stödet redan i slutet på 2016. I februari 2017 fördubblade Sverige till exempel stödet till Somalia i jämförelse med den initiala allokeringen från januari till totalt 216 miljoner kronor. I dag ökar regeringen stödet för att bemöta de humanitära kriserna ytterligare.

Sveriges humanitära bistånd uppgår till 5,9 miljarder kronor 2017. Sverige var 2016 den sjätte största humanitära biståndsgivaren i världen.

 

About the Author