Mellanöstern och Nordafrika Tidningen
Published On: Sun, Aug 13th, 2017

Re:Orient med fokus på Mellanöstern

Re:Orient har existerat i över 20 år och är Nordens största arrangör av kultur- och nöjesevenemang med fokus på Mellanöstern, Nordafrika och Balkan. Under hösten 2017 arrangerar man på Medelhavsmuseet i Stockholm en serie av dagsaktuella samtal om Mellanöstern. Serien görs i samarbete med Uppsala Universitet och Södertörns högskola vars forskare här delar med sig av sin kunskap.

“Wahabismens historia och salafismen olika riktningar” diskuteras tisdagen 10 oktober kl. 18.00 och berör den mer bokstavstroende inriktningen av islam som går under namnet salafism vilken har diskuterats flitigt de senaste åren.

 “Rysslands Mellanösternpolitik” tas upp tisdag 24 oktober kl. 18.00.

“Sekterism och politisering av religiösa traditioner” hamnar i blickfånget tisdagen 7 november kl. 18.00.

Judendom, kristendom och islam har alla under århundradena haft mer eller mindre radikala falanger som inte dragit sig för att använda våld i religionen namn. Det finns också många exempel på när religionen styr politiken. Israel, Iran och muslimska brödraskapet är exempel på när religion gjorts till politik. Vad finns det för stöd i de religiösa texterna för detta och hur skiljer sig tro och vetande i de olika religionerna? Hur påverkar det Mellanöstern?

“Konflikt i Gulfen” handlar om maktkampen i Gulfen som länge har pågått bakom kulisserna, vilken i våras hamnade i strålkastarljuset igen när Qatar frystes ut av bland annat Saudiarabien och anklagades för att stötta terrorism, Saudiarabiens allierade, Förenade Arabemiraten och Egypten gjorde gemensam sak med Saudiarabien, medan Iran tydligt visade sitt stöd för Qatar. Även Turkiet ställer sig på Qatars sida.
Finns det risk för krig? Vad beror bråket på? Finns det sanning bakom anklagelserna?  Dessa frågor och ännu flera samtalas det om tisdagen 21 november kl. 18.00 på Medelhavsmuseet.

 

 

About the Author