Mellanöstern och Nordafrika Tidningen
Published On: Sat, Dec 3rd, 2016

Run into 2017! SNART BÖRJAR MARATONSÄSONGEN I ISRAEL

För dig med spring i benen finns möjlighet att delta i maratonlopp i Israel under 2017.

Den 6 januari 2017 går International Tiberias Sea of Galilee Marathon av stapeln för fyrtionde gången i rad. Det kallas för världens lägsta helmaraton eftersom det springs två hundra meter under havsnivån i Jordandalen, och är 42,195 kilometer långt på en plan och fast asfaltbana. Maratonet följer Gennesaretsjöns strand, med ett hänförande rustikt landskap i bakgrunden, och virar sig fram genom uråldriga historiska landmärken i Jordandalen. Det är en väg som leder iväg ut och tillbaka igen, från Tiberias stora gator, längs Gennesaretsjön, över Jordanfloden upp till vändpunkten vid kibbutzen Ein Gev, och så tillbaka till Tiberias.

Därefter följer den tuffa Ironmantävlingen i Eilat 27 januari – Israman som rankas som en av de tio mest utmanande långa triathlon i världen som utgår från kuststaden Eilat i södra Israel. Den fulla Israman-tävlingen består av 3,8 kilometers simning, 180 kilometers cykling och sedan 42,2 kilometers löpning. För dem som söker en mindre, men ändå ansenlig, utmaning finns halva Israman: 1,8 kilometers simning, 90 kilometers cykling och 21,1 kilometers löpning. Det här året kommer det även att finnas IsraKids-tävlingar i två åldersgrupper, där de yngre kan få en egen triathlon-upplevelse.

froojebdgcwg9eufmvad

I februari förväntas över 40 000 löpare delta i Tel-Aviv Samsung Marathon, ett av de största internationella löparloppen i Israel.  Maratonloppet är redan en stolt tradition, och är ett av de största internationella evenemangen i Tel Aviv. Löparna bjuds på en unik stadsbana, som går genom alla centrala gator i staden, just för att ge de tio tusentals deltagarna en helt unik löpningsupplevelse, inklusive stadens mest sevärda platser och gator. Banan har utformats för att lyfta fram det bästa av Tel Aviv, som är ett officiellt Unesco-världsarv. Löparna kommer bland annat att passera Dizengoff Street, Rothschildavenyn, Azrieli-tornen, Rabin Square och den renoverade strandpromenaden vid havet.

Årets maraton i Jerusalem går av stapeln 17 mars 2017 – Jerusalem Winner Marathon som blir det sjunde maratonloppet som hålls i staden, och över 20 000 löpare från mer än 54 länder förväntas delta. Händelsen innefattar ett helmaraton, ett halvmaraton, ett 10-kilometerslopp och ett lopp på 4,2 kilometer – alla går genom Jerusalems unika landskap som är rikt på historia, religion och kultur.

Nära 10 000 deltagare från Israel och världen över förväntas vara med i stafettloppet Mountain to Valley 17 – 19 maj. Det här blir det nionde årliga sportevenemanget i norra Israel som organiseras av Mountain to Valley (M2V) Association. Tävlingen är ett stafettlopp på 215 kilometer, som kombinerar personliga utmaningar med laganda genom löpning dag och natt i lantliga områden, från norra Israel till Jezreeldalen. Tanken är att deltagarna ska få njuta av både glädjen av att springa och av den vackra utsikten i ”det Heliga landet”. Det mesta av banan är lantlig, men vissa delar är på stenlagda vägar. Spåren erbjuder vyer som är av historisk vikt för de tre monoteistiska religionerna: Judendom, kristendom och islam. Banan börjar vid fötterna av den rytande lejonstatyn i Tel-Hai i norr och fortsätter längs norra Jordandalen, förbi Huladalens naturreservat, och möter den norra delen av Gennesaretsjön. Banan stiger sedan och går över bergen i nedre Galileen, över Jezreeldalen och mot den norra delen av Karmelberget – och slutar till sist i Timrat, strax väster om Nasaret.

 

 

 

Fotnot; Även Palestina anordnar löptävlingar, den kändaste, Palestina Marathon, brukar gå av stapeln i slutet av mars från Betlehem (/reds anmärkning).

 

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>