Mellanöstern och Nordafrika Tidningen
Published On: Mon, Dec 17th, 2018

Saif Al Islam Gaddafi har stort stöd i Libyen

Saif Al Islam verkar ha stort stöd bland det libyska folket. 

Enligt en icke officiell undersökning som rörelsen Mandela i Libyen har gjort via mediakanalen Mediaplus har Muammar al-Gaddafis son Saif Al Islam stort stöd för att kunna bli nästa president i Libyen.

-Saif är väldigt omtyckt och har figurerat mycket i media under åren, han är charmig och är en stor anledning till att Libyen började öppna upp sig och föra en mjukare politik, bland annat när det kom till media, när Gaddafi fortfarande regerade, säger Mohammed Bashir, medlem i rörelsen Mandela som stödjer Saif Al Islam.

-Vidare är situationen i Libyen ohållbar idag. Det har snart gått åtta år sedan arabiska våren och i Libyen blev det fullständigt kaos efter denna. Människor lider och de ser därför Saif Al Islam som nyckeln till att kunna rädda landet. Han har varit med i en ledande position innan kriget, har god kunskap om hur hans far styrde samtidigt som han kom med flera nya idéer och därför tror blivande väljare att han kan vända den negativa trend som håller på att krossa landet idag.

Enligt mätningen uppgav nästan 92 procent av de slumpmässigt 71 065 libyer som tillfrågats ja på frågan ”Stödjer du Saif Al Islam som president och att bygga upp Libyen på nytt?”.

Hoppas på demokratiskt val

Rörelsen Mandela hoppas nu på att det kan bli demokratiska val i Libyen inom en snar framtid och att Saif Al Islam väljer att ställa upp som presidentkandidat.

Libyen har varit instabilt sedan Muammar al-Gaddafi störtades och dödades 2011. Det senaste valet var 2014 och sedan dess finns två regeringar i landet och ett antal terroristnätverk och milisgrupper, bland annat har den islamska staten till och från haft stor makt i vissa regioner. 2015 fick FN igång diskussioner mellan de båda regeringarna och kom så långt att en regering som bestod av delar från båda dessa godkändes av FN, denna konstellation har dock inte godkänts av ledarna i de stora milisgrupperna och idag är Libyen splittrat mellan etniska, regionala och religiösa grupper som alla strävar efter makten. Det finns en därför stor förhoppning att Saif Al Islam kan vara ledarpersonen som behövs för att ena alla grupper och få landet på fötter igen. Det är dock mycket oklart i nuläget när nästa val blir.

About the Author

- Chefredaktör för MENA Tidningen.se / Editor in Chief of MENA Tidningen.se

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>